Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διεκδικεί ρόλο «μεσολαβητή» στην ενδοαστική κόντρα στο Αφγανιστάν

Διήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν ξεκίνησε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι

Από τις δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ και του Πακιστανού συμβούλου σε θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων
Από τις δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ και του Πακιστανού συμβούλου σε θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Θα στηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση στην αναζήτηση της συμφιλίωσης με διάφορες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλιμπάν», δήλωσε χτες από το Πακιστάν, όπου ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.«Με την αποχώρηση της ISAF (σ.σ. ΝΑΤΟικής δύναμης που εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο του 2001), το Αφγανιστάν μπήκε σε μια σημαντική περίοδο μετάβασης... Για πολύ καιρό, υπέστη ταραχές. Είναι καιρός να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση. Αυτό αντιπροσωπεύει την ισχυρή θέληση του αφγανικού λαού και την κοινή φιλοδοξία της Κίνας, του Πακιστάν και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε ο Γι, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μαζί με το σύμβουλο του Πακιστανού πρωθυπουργού για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων, Σαρτάζ Αζίζ.

Ο Γι επισήμανε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να προσφέρει βοήθεια κάθε φορά που θα ζητηθεί από τα διαφορετικά μέρη στο Αφγανιστάν».

Το «ενδιαφέρον» της Κίνας για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη ζώνη της Κεντρικής Ασίας σχετίζεται με μια σειρά κινεζικές επενδύσεις. Τελευταίο παράδειγμα είναι τα σχέδια κινεζικών, πακιστανικών και αφγανικών κεφαλαίων για κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά και οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που θα συνδέουν Αφγανιστάν - Πακιστάν. Αλλωστε, η ανάπτυξη των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» έχει άμεση σχέση και με τη «σταθερότητα» στις χώρες από όπου αυτοί θα περνούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εδώ και καιρό το Πεκίνο εμφανίζεται πρόθυμο να αναλάβει ενεργότερο «ρόλο» στην «ασφάλεια» του Αφγανιστάν και καθόλου τυχαία θέτει το θέμα και σε συναντήσεις διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων της Ασίας (όπως την «Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης»), προσδοκώντας ότι κινεζικά κεφάλαια θα μπορέσουν να αποκτήσουν πιο «στέρεη» παρουσία στην αφγανική οικονομία, σε ακόμα περισσότερους κλάδους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ορισμένα ΜΜΕ (όπως η γαλλική «Λε Μοντ» και το ρωσικό «Σπούτνικ») μετέδωσαν ότι το τελευταίο δίμηνο Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει ήδη σε επαφές και με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, αναφέροντας παράλληλα ότι συναντήσεις έχουν προηγηθεί και μεταξύ Καμπούλ - Πεκίνου αλλά και Ουάσιγκτον.

Σύσφιξη κινεζο-πακιστανικών σχέσεων

Από τη μεριά του, ο Αζίζ επισήμανε ότι «οι σχέσεις του Πακιστάν με την Κίνα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής» και ανέφερε ότι στη συζήτηση με τον Γι επιδοκιμάστηκαν τα βήματα που έχει κάνει το Ισλαμαμπάντ για την αντιμετώπιση «της απειλής της τρομοκρατίας» και η «αντι-τρομοκρατική» προσέγγιση Αφγανιστάν - Πακιστάν. Ακόμα, τονίστηκε η σημασία των επενδύσεων σε Ενέργεια και Κατασκευές που προχωρούν στο πλαίσιο του «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν».

Η επίσκεψη του Γι στο Πακιστάν πραγματοποιείται και στο πλαίσιο των εγκαινίων των εκδηλώσεων με τίτλο «Χρονιά Φιλικών συναντήσεων - 2015», ενώ το επόμενο διάστημα επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο Γι θα επισκεφτεί το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ