Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκμεταλλεύονται μια πραγματική ανάγκη

Στα ...καθήκοντα του φύλακα είναι να ενημερώνει αμέσως το διευθυντή του σχολείου για την περίπτωση ή το ενδεχόμενο κατάληψης
Στα ...καθήκοντα του φύλακα είναι να ενημερώνει αμέσως το διευθυντή του σχολείου για την περίπτωση ή το ενδεχόμενο κατάληψης
Από την προκήρυξη ακόμα του προγράμματος, ο Δήμος Περάματος απευθύνθηκε στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (από τους συνεργαζόμενους φορείς του προγράμματος), ζητώντας να μπουν συγκεκριμένοι όροι στην πρόσληψη των φυλάκων, που αφορούν την εργασιακή και ασφαλιστική τους κάλυψη. Αντ' αυτού, όπως μας λέει ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Πατσιλινάκος, «οι φύλακες ήρθαν, οι όροι όμως δεν τηρήθηκαν».

Στο Δήμο Περάματος προσλήφθηκαν 18 άτομα, εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες. Ηδη από την έναρξη του προγράμματος παραιτήθηκαν οι πέντε - πρόκειται για γυναίκες - αφού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη βάρδιά τους τη νύχτα. Παρατηρήθηκε δε το φαινόμενο να δουλεύουν μαζί με τους συζύγους τους για να τις προστατεύουν. Χαρακτηριστικό είναι δε πως ενώ το πρόγραμμα προβλέπει ότι το 20% των φυλάκων πρέπει να είναι άτομα ηλικίας 52 χρονών και πάνω, αυτό δεν επιτεύχθηκε, αφού δεν υπάρχει το ένσημο. «Σ' αυτή την ηλικία, ο άνεργος θέλει να μαζέψει ένσημα για να βγει στη σύνταξη», τονίζει ο δήμαρχος.

Από την πρώτη στιγμή που στάλθηκαν οι φύλακες στα σχολεία, ο Δήμος Περάματος διοργάνωσε σύσκεψη, στην οποία τους προσδιόρισε τους κινδύνους και τους διευκρίνισε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα, ότι δηλαδή αποτελεί υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσληφθέντες δεν έχουν ασφάλιση, ενώ αν χρειαστούν γιατρό, θα πρέπει να τρέξουν στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, στο Μπραχάμι», σημειώνει ο Γ. Πατσιλινάκος. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα, υπογραμμίζει ότι «ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ενώ δεν προσδιορίζει σε τι εκπαιδεύονται οι φύλακες, όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτής». Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως κατασταλτικοί μηχανισμοί, «αφού δεν παίρνουν οδηγίες ούτε από το Σύλλογο Γονέων, ούτε από το Σύλλογο Διδασκόντων», αλλά από τους συνεργαζόμενους φορείς του προγράμματος.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Πατσιλινάκος επισημαίνει ότι η φύλαξη στα σχολεία αποτελεί αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον 15 χρόνια. «Το κίνημα ζητούσε φύλαξη των σχολείων, όχι όμως την ώρα λειτουργίας τους», τονίζει. Ακολούθως στηλιτεύει την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων στη διαδικασία της πρόσληψης, στην οποία «ο δήμος δεν έχει καμία εμπλοκή».

Ο Γ. Πατσιλινάκος αναφέρεται στους κινδύνους, το προσωρινό αυτό πρόγραμμα να μεταφερθεί στη συνέχεια στους δήμους και ακολούθως στους δημότες. Οπως τονίζει, πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να το λειτουργήσουν με δικά τους χρήματα, καθώς η λήξη του συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Περάματος τονίζει πως πρέπει να αναδειχτούν όλες οι αρνητικές πλευρές του προγράμματος και των κυβερνητικών σχεδίων. Σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή να απαιτηθεί η φύλαξη των σχολείων τις ώρες που δε λειτουργούν. Να βοηθηθεί, τέλος, η οργάνωση των φυλάκων σε συλλόγους και σωματεία, ώστε να απαιτήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στις κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία (2014-03-19 00:00:00.0)
Ζητούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα (2002-02-06 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, τα κεκτημένα τους πάνε περίπατο (2001-06-17 00:00:00.0)
Υπεκφυγές και νέα ...προγράμματα (1999-11-25 00:00:00.0)
Δημοτικά Ιατρεία στο Πέραμα (1998-04-04 00:00:00.0)
Απάντηση στην αυθαιρεσία του ΟΛΠ (1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ