Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκυβερνητική συνέχεια στις μνημονιακές περικοπές

Τη «μνημονιακή» - κατά την προσφιλή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - πολιτική στα δημόσια νοσοκομεία που χάραξε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει κατά γράμμα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα παραστατικά αυτής της πολιτικής τα δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» σύμφωνα με το οποίο υπήρξε μείωση κατά 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, με βάση τις εκταμιεύσεις για το μήνα Γενάρη. Στην απάντησή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 ευρώ για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 ευρώ».

Αφού λοιπόν αποδέχεται τη μείωση κατά 14,2% των λειτουργικών δαπανών απ' τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφέρει: «Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα, 31/1/2015, 258,5 εκατ. ευρώ και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκατ. ευρώ». Και υπογραμμίζει: «Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές».

Αποσιωπά όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τα διαθέσιμα είναι για τις λεγόμενες εξωσυμβατικές υποχρεώσεις που για να πληρωθούν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Κι αν γίνουν τώρα πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ