Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τρομακτικές οι ελλείψεις στο χώρο της Υγείας

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, ώστε να του καταθέσει τόσο τις απόψεις και διεκδικήσεις των φορέων του μαζικού κινήματος του ικαριώτικου λαού όσο και να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Σ. Σταμούλος προς τον υπουργό, τονίζεται πως «στο Νοσοκομείο δε λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία. Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν. Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων. Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καρκινάγρι), αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό. Η μονάδα αυξημένης φροντίδας, ο σταθμός αιμοδοσίας και η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να "βρουν το δρόμο τους". Σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία δημόσιας δομής φροντίδας των ηλικιωμένων. Οσο για το ΕΚΑΒ, αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμή του δε βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφτούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας».

Επισημαίνει, επίσης, πως πρόκειται για επεισόδια στο ίδιο έργο «της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται "πλήρωνε για να έχεις". Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι».

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «κάθε Ικαριώτης, σε όποιο χωριό, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο, και να βρίσκεται, πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του». Απαίτηση λοιπόν είναι «αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό», ενώ υπογραμμίζεται πως «δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου».

Ο δήμαρχος ζητά επίσης, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν στο Νοσοκομείο όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών και προσωπικό που λείπουν, με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, Μονάδα τεχνητού Νεφρού, Σταθμός Αιμοδοσίας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο. Παράλληλα, ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε Δημοτική Ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύνδεση των ΚΥ με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας και υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς, δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό, δημόσιο δωρεάν Γηροκομείο και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ