Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης οι «αυτόνομες περιοχές»

Τα όπλα στην Ανατολική Ουκρανία έχουν σιγήσει, εφαρμόζοντας το σημείο αυτό της συμφωνίας συμβιβασμού, που υπογράφτηκε στο Μίνσκ τον περασμένο Φλεβάρη ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ηγέτες των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, αν και οι στρατιωτικές προετοιμασίες και από τις δύο πλευρές δεν έχουν σταματήσει. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η τήρηση των συνολικών όρων της συμφωνίας γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Το ζήτημα αυτό ανέδειξαν χτες οι επικεφαλής των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, που απευθύνθηκαν στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα, που τους καλούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Κιέβου για να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του Μίνσκ.

Κομβικό ζήτημα είναι ότι καθυστερεί η νομική - νομοθετική διαδικασία που θα καθόριζε το καθεστώς αυτονομίας σε περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και, με βάση τη συμφωνία, πρέπει ως αύριο, Σάββατο, να έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, αφού αυτή είναι διορία μετά τη διαδικασία απομάκρυνση των βαρέων όπλων, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία. Οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το μέτρο της επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων εφόσον δεν τηρείται η συμφωνία.

Είναι, ωστόσο, φανερό ότι το ζήτημα της απόδοσης καθεστώτος αυτονομίας στις περιοχές του Ντονμπάς είναι ένα θέμα που ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, αφού η συμφωνία αφήνει περιθώρια «ασάφειας» για το ποιες ακριβώς περιοχές περιλαμβάνει. Ετσι, είναι απολύτως αναμενόμενο να αποτελέσει ένα πεδίο τριβής, όπου μπορεί να κλιμακωθεί η, έτσι και αλλιώς, ανοιχτή ενδοαστική και ενδοιμπεριαλιστική σύγκρουση στο έδαφος του καπιταλισμού στην Ουκρανία. Τα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή το επιβεβαιώνουν. Αλλωστε, αιτία της σφοδρής σύγκρουσης ήταν και παραμένει η διαπάλη για τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της (ιδιαίτερα στο ανατολικό της τμήμα), με θύμα το λαό της που αιματοκυλήθηκε, έχασε τα σπίτια του, άλλες βασικές υποδομές και υποφέρει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη για το ζήτημα της ανανέωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ (που δε θέλησε να κατονομαστεί), οι κυβερνήσεις των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έφτασαν σε συμφωνία για την ανανέωσή τους μετά τον Ιούλη. Το θέμα, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη βδομάδα αλλά είναι φανερό ότι αντανακλά τα διαφορετικά συμφέροντα αστικών τάξεων, ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλιακών ομίλων της κάθε χώρας με αυτά της Ρωσίας, που έχουν θιγεί στη διάρκεια της επέμβασης και του πολέμου στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ