Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία

Για την ανταλλαγή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, αλλά και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή υπογραφή της γαλλο-ιαπωνικής συμφωνίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή υπογραφή της γαλλο-ιαπωνικής συμφωνίας
ΤΟΚΙΟ.--

Συμφωνία σύσφιξης της συνεργασίας τους στη στρατιωτική βιομηχανία και την από κοινού παραγωγή εξοπλισμού όπως τα γνωστά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη («drones» - ντρόουνς) υπέγραψαν χτες στο Τόκιο οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, Γκεν Νακατάνι και Φούρνιο Κισίντα και Ζαν Ιβ-Λε ντριάν και Λοράν Φαμπιούς αντίστοιχα.

«Η Γαλλία και η Ιαπωνία έχουν πολλά κοινά. Είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη και έχουμε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους (win - win)», δήλωσε ο Λε ντριάν. Αντίστοιχες συμφωνίες «μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας» η Ιαπωνία έχει υπογράψει και με ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η ιαπωνική αστική τάξη επιχειρεί να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θωρακίζοντας και την εξοπλιστική της μηχανή, στο πλαίσιο και των αλλαγών που προωθεί γοργά στο Σύνταγμα, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εμποδίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν δράση εκτός συνόρων.

Κοινές «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «ετοιμότητα» του Τόκιο να αναλάβει πιο ενεργό δράση στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενισχύοντας και σε αυτήν την κατεύθυνση τη συνεργασία του με το Παρίσι. Μάλιστα, ιαπωνικά ΜΜΕ (όπως οι «Τάιμς της Ιαπωνίας») έγραφαν ενόψει της συνάντησης των υπουργών στο Τόκιο, ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την ανάπτυξη «κοινών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» σε περιοχές όπως τη δυτική Αφρική, και συγκεκριμένα τα σύνορα Νίγηρα, Μάλι και Μπουργκίνα Φάσο. Πρόκειται για μια ζώνη, όπου η δράση της ισλαμιστικής «Μπόκο Χαράμ» τροφοδοτεί νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δεδομένου του ότι πολλοί «ορέγονται» τον τεράστιο πλούτο των αφρικανικών λαών και «τρέχουν» να σιγουρέψουν την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» που προσδοκούν να ανοίξει το δρόμο για μπίζνες των μονοπωλίων που στηρίζουν.

Τα ίδια δημοσιεύματα έλεγαν ότι Γαλλία και Ιαπωνία θα συζητήσουν και πιθανή ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η «καταπολέμηση της πειρατείας» και οι ειρηνευτικές αποστολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ