Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο συνάντησης Νίκολιτς - Πλέβνελιεφ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι οι Πρόεδροι Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, βρέθηκαν τα σχέδια για τη διασύνδεση μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων αλλά και η πιθανή αναβίωση των τροποποιημένων ρωσικών σχεδίων για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ότι η υλοποίηση του έργου του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10 και η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη Σόφια με την πόλη Νις (Σερβία), είναι «στρατηγικής σημασίας σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο Πλέβνελιεφ σημείωσε πως η Βουλγαρία είναι έτοιμη για την κατασκευή του, σε περίπτωση που η ΕΕ και η Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς νόμους. Εάν η Ρωσία συμφωνήσει με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο (της ΕΕ) οι εργασίες για τον αγωγό μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κατασκευή του κάθε αγωγού που θα φθάσει στα σύνορά της. Ο ίδιος σημείωσε πως έχει μικρό «ποσοστό» αισιοδοξίας σχετικά με την κατασκευή του αγωγού, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις σ' αυτό τον τομέα δεν είναι προφανώς ευνοϊκές.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία κατασκευής του έργου διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας, τονίζοντας πως αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο Προέδρων τέθηκε και το ζήτημα της έκδοσης του Βούλγαρου τραπεζίτη και επιχειρηματία Τσβέταν Βασίλεφ, που έχει ζητήσει η Βουλγαρία από τη Σερβία. Ο Βασίλεφ είναι ο μεγαλομέτοχος της βουλγαρικής Corpbank (σ.σ. η τράπεζα ανέστειλε τη λειτουργία της τον Ιούνη του 2014 και η Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε την άδειά της στο τέλος του 2014) και βρίσκεται στη Σερβία, όπου έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ