Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανακοινώθηκε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Τα παζάρια ξεκινούν πάλι ενώ στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται σφοδρές οικονομικές αλλά και στρατιωτικές συγκρούσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Αϊντε στη Λευκωσία
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Αϊντε στη Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το σήμα για νέα ένταση των παζαριών γύρω από το Κυπριακό έδωσε, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα από τη Λευκωσία ότι θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στο ψευδοκράτος.

Ο Αϊντε υποστήριξε ότι εξαλείφθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι συνομιλίες είχαν διακοπεί το περασμένο φθινόπωρο και έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» στις επαφές που ο ίδιος είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Σημείωσε ότι ο Κύπριος ηγέτης είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επισήμανε - σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία των επαφών, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Ο Αϊντε χαρακτήρισε το 2015 «αποφασιστική χρονιά» για το Κυπριακό και ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική προετοιμασία για την επανέναρξη των διμερών επαφών. Τέλος, είπε ότι οι επαφές θα αρχίσουν πάλι τις επόμενες βδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μετά από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το πρωί με τον Ν. Αναστασιάδη, μετά την οποία ο ίδιος ο Κύπριος ηγέτης δεν έκανε δηλώσεις. Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και έκανε λόγο για «πολύ παραγωγική» συνάντηση. Ακόμα, τόνισε ότι επιθυμεί να συναντηθεί και με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Τροφή για πιο σύνθετα παζάρια

Βεβαίως, η τουρκική επιθετικότητα - η κλιμάκωση της οποίας με την «είσοδο» του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ στάθηκε αφορμή για διακοπή των διαπραγματεύσεων - όχι μόνο δεν έχει εκλείψει αλλά και παραμένει έντονη. Η προθυμία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αφορά την τακτική που κάθε εμπλεκόμενη πλευρά υιοθετεί στην παρούσα φάση, όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων που εκφράζει.

Οι ανακοινώσεις Αϊντε σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, πιο σύνθετης φάσης στα παζάρια γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος μαζί με τη γειτονική Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αποτελούν πεδία εκδήλωσης πολύμορφων συγκρούσεων, διπλωματικών, οικονομικών αλλά και στρατιωτικών, μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Τα ενεργειακά «αλισβερίσια» που η Κύπρος προωθεί μαζί με την Ελλάδα με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, η προθυμία της Λευκωσίας να στηρίξει το «διεθνή συνασπισμό» που στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών βομβαρδίζει Συρία και Ιράκ, η σύσφιξη των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, αλλά και οι ενεργειακές εναλλακτικές που πολλοί αναζητούν στο φόντο της «κρίσης» στην Ουκρανία, προσθέτουν νέα δεδομένα στην αντιλαϊκή «σκακιέρα», στην οποία εκπρόσωποι ισχυρών μονοπωλίων δηλώνουν έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν.

Οι προσδοκίες του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, για μια ενωμένη πατρίδα, που θα αναπτυχθεί ειρηνικά, με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, δε θα ικανοποιηθούν υπό το πρίσμα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» που τα αστικά επιτελεία θέτουν ως στόχο επίλυσης του Κυπριακού. Η ασφάλεια και η σταθερότητα για τις οποίες εκείνα δουλεύουν αφορούν την προώθηση μονοπωλιακών σχεδιασμών, που θα βαθύνει την εκμετάλλευση των εργατών, την καταλήστευση του λαϊκού πλούτου, την εμπλοκή σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Σταθερό και το ρωσικό «ενδιαφέρον»

Στο μεταξύ, χτες, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι. Ο Οσάτσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα και «τι κάνουμε περαιτέρω επί των αποτελεσμάτων της επίσκεψης».

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Αναστασιάδη, η Μόσχα είχε εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, η Λευκωσία είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. Ο Πούτιν είχε δηλώσει σχετικά ότι στο εξής «η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπει σε ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας να καταπλέουν στα λιμάνια της». Τέλος, ο Οσάτσι είπε ότι στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η πρόταση τα δημόσια σχολεία της Κύπρου να διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ