Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία την Τετάρτη 15 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας

Καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» που στήνει η κυβέρνηση

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 15 Απρίλη, στις 11 π.μ., την ώρα που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» ύστερα από πρόσκληση του Π. Σκουρλέτη, διοργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής.

Ηδη από χτες, κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Φαρμάκου της Αττικής, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα σωματεία της δύναμής της.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο κάλεσμά της, «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης στο υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, την Τετάρτη 15 Απρίλη και ώρα 11 το πρωί, για να απαιτήσουμε την επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση διαπραγμάτευσης. Αρνούμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης, που παραπέμπει το ζήτημα στο "άγνωστο μέλλον"».

Ο «κοινωνικός διάλογος» συγκαλείται για να παρουσιάσει η κυβέρνηση τους 20 «άξονες για συζήτηση» που προτείνει αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις. Αποκαλυπτικό της παρελκυστικής της τακτικής είναι το γεγονός ότι από τη μια η κυβέρνηση διαρρέει την πρόθεσή της να νομοθετήσει την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και από την άλλη επαληθεύεται ότι τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό είναι από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» ενόψει του νέου μνημονίου.

Αυτό επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»). Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει συζητήσει με το ΔΝΤ τις αλλαγές που «διαφημίζει», ή αν θα κάνει «μια μονομερή ενέργεια», ο υπουργός Εργασίας απάντησε:

«Στις συζητήσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι και οι δύο πλευρές κρατάνε για τον εαυτό τους τις δικές τους "κόκκινες γραμμές" και προχωράμε κάνοντας βήματα προς θετική κατεύθυνση. Οποιαδήποτε κάθετη άρνηση να γίνει πράξη ένα τέτοιο νομοσχέδιο νομίζω ότι εκκινεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια στάση από μια κυβέρνηση που έχει σαν κορμό της το ΣΥΡΙΖΑ».

Θυμίζουμε ότι σε προχτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Η επίκληση στον κοινωνικό διάλογο δίνει από τη μία άλλοθι στην κυβέρνηση η οποία κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, από την άλλη δίνει χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία να προετοιμάσει την επίθεση σε κάθε κλάδο. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα ένα αίτημα έχουν. Απλό και καθαρό! Εδώ και τώρα, με νόμο, η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ