Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απειλούνται οι Παλαιστίνιοι στον καταυλισμό Γιαρμούκ

Από παλιότερη αποστολή του ΟΗΕ στον καταυλισμό Γιαρμούκ
Από παλιότερη αποστολή του ΟΗΕ στον καταυλισμό Γιαρμούκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα σφαγή αθώων στον παλαιστινιακό καταυλισμό στο Γιαρμούκ της Συρίας στον οποίον έχουν εισβάλει εδώ και μία βδομάδα τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους» και έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις του συριακού στρατού, έκρουσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος για «σφαγή των αθώων» αν δε διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και βασικά είδη στον καταυλισμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων που παραμένουν παγιδευμένοι εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.

«Το επίπεδο της απανθρωπιάς στο οποίο έχει ολισθήσει το Γιαρμούκ είναι ειλικρινά αδιανόητο», δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο πρακτορείο «Ρόιτερς» στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μέσω «Skype» από την Ιερουσαλήμ. Πρόσθεσε πως η εκεί κατάσταση είναι «απόλυτα απελπιστική και ότι εδώ και μία βδομάδα οπότε οι μάχες κλιμακώθηκαν, τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια του UNRWA δεν έχουν καταφέρει να μπουν στον καταυλισμό».

Χτες, πάντως, ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλι Χαϊντάρ εκτίμησε ως αναπόφευκτη τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο Γιαρμούκ, μετά την κατάληψη μεγάλου τμήματος του καταυλισμού από τους τζιχαντιστές λέγοντας ότι «προτεραιότητα είναι να εκδιωχθούν και να ηττηθούν οι ένοπλοι και οι τρομοκράτες στον καταυλισμό». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να μπουν συριακά στρατεύματα στο Γιαρμούκ, ο υπουργός απάντησε: «Είναι το συριακό κράτος το οποίο θα αποφασίσει εάν η μάχη αυτή είναι απαραίτητη», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φάτου Μπενσούντα, δήλωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε Ιράκ και Συρία, ωστόσο οι πιθανότητες οι ηγέτες του να βρεθούν στο επίκεντρο έρευνας από το ΔΠΔ είναι ελάχιστες, επειδή είναι από χώρες που δεν είναι μέλη του διεθνούς οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ