Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στο ΠΣ Σερρών

Οι καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες στις Σέρρες, η απουσία των αναγκαίων έργων για την προστασία του λαού και του μόχθου του και οι διεκδικήσεις του για αποζημιώσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου υιοθέτησε την εισήγηση της διοίκησης, που προσεγγίζει τη «λύση» με ημίμετρα και δήθεν στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - Οικολόγοι, συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που κρίνει τέτοια έργα ως «μη παραγωγικά» για τα κέρδη των ομίλων και άρα μη επιλέξιμα για χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Τα μόνο που προσδιορίστηκε είναι η χρηματοδότηση των έργων για τη στεγάνωση του αναχώματος της λίμνης Κερκίνης. Για την κατασκευή της Α' φάσης του έργου έχει εγκριθεί από το 2012 ποσό ύψους 3,7 εκ. ευρώ με τη διευκρίνιση ότι από το ποσό της έκπτωσης της δημοπράτησης του έργου θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του καθαρισμού του Στρυμόνα. Στη συνάντηση που έγινε στις 31 Μάρτη, ο υπουργός Υποδομών δεσμεύθηκε ότι θα χορηγήσει και τα υπόλοιπα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου της στεγάνωσης του αναχώματος της Κερκίνης μόλις δημοπρατηθεί και ξεκινήσει η Α' φάση.

Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε ότι «θα επικαιροποιηθούν οι κατά προσέγγιση κοστολογήσεις των ζημιών για την υποβολή αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης από το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», θα διεκδικηθεί η οικονομική κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης, ώστε εντός του καλοκαιριού να αποκατασταθούν οι αστοχίες των αναχωμάτων από την Περιφέρεια, οι ζημιές στα αγροτικά δίκτυα από τους Δήμους και οι ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα και τα αντλιοστάσια από τους ΤΟΕΒ.

Επίσης, θα προσπαθήσουν να κάνουν παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στα δίκτυα των ΤΟΕΒ που επλήγησαν, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη άρδευση των αγροκτημάτων που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Επιπλέον, ζητείται η οικονομική στήριξη κατά τη φετινή χρονιά και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων για τη νέα περίοδο της ΚΑΠ για όσους αγρότες δεν δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, επειδή δεν πρόλαβαν να σπείρουν τα χωράφια τους. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Ανέφερε γενικά ότι θα υποβάλει αίτημα προς την ΕΕ για τα δικαιώματα της ΚΑΠ και θα αναζητήσει σε κυβερνητικό επίπεδο τρόπο για οικονομική στήριξη.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν την εισήγηση - πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διαφωνούν με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά στη συνολικότερη αντίληψη που αφορά στο ποιος σχεδιάζει, ιεραρχεί και υλοποιεί τα έργα.

Στις τοποθετήσεις τους, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και όλων διαχρονικά των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΕ Σερρών. Αλλά και τις μεγάλες ευθύνες των πρώην νομαρχών και δημάρχων και της Περιφέρειας, που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.

Κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

-- Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.

-- Αμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες, οι υποδομές όπως τυχόν σταυλικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και πλήρης αποκατάσταση για το σύνολο των καταστροφών.

-- Εγκυρη - άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.

-- Να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων σε εφορίες, ΟΑΕΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

-- Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

-- Να μην υπάρξει κίνδυνος μη κατοχύρωσης δικαιωμάτων με τη νέα ΚΑΠ για τους αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος λόγω των πλημμυρών.

-- Εγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας προκρίνει ως αναγκαία τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, με περιφερειακή δομή, την ανάπτυξη συνεργασίας με τη Βουλγαρία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του ποταμού Στρυμόνα και το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Ξεκαθαρίζει ότι «η αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτων απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού μετώπου πάλης του λαού της περιοχής μας, που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται και θα διαμορφώσει τους όρους με την ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, για την εφαρμογή μιας λαϊκής πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της προσοχής την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ