Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αθώωση της ΚΑΠ και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το τι θα γίνει με την «ανάκτηση» των επιδοτήσεων που έκρινε παράνομες η ΕΕ

«Λάθη» της προηγούμενης πολιτικής διαχείρισης οδήγησαν στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, στο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού και όχι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, εντός της οποίας, παρά τις υπαρκτές «δεσμεύσεις και περιορισμούς», μπορεί να υπάρξει αισθητή αλλαγή στην ασκούμενη εγχώρια αγροτική πολιτική.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Οργανισμούς αλλά και την επικείμενη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ για ζητήματα γεωργίας και αλιείας.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου, στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας Φ. Χόγκαν, με σκοπό να θέσει το ζήτημα των καταλογισμών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για παράνομες επιδοτήσεις προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος από αυτά, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα παλιότερα λεγόμενα «πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού», πρέπει να ανακτηθούν από τους αγρότες που τα έλαβαν και μάλιστα έντοκα.

Ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι η επιχειρηματολογία στην οποία θα βασιστεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς θα στηριχτεί στο υπέρογκο του κόστους για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας και της αγροτικής οικονομίας, αλλά και της πρακτικής αδυναμίας να ανακτηθούν χρήματα από τον κάθε αγρότη ξεχωριστά ή «αγροτικούς συνεταιρισμούς "φαντάσματα"».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία οι Ελληνες αγρότες απέσπασαν έπειτα από σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση και η συντριπτική τους πλειοψηφία κανένα λόγο δεν έχει να επιστρέψει τίποτε και σε κανέναν. Από αυτή τη σκοπιά, αντί η κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε σκοπεύει να ζητήσει τίποτα πίσω, παρουσιάζει το όλο ζήτημα ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ...

Κατά τ' άλλα, δεν έλειψαν και οι ανέξοδες υποσχέσεις προς τη φτωχομεσαία αγροτιά αναφορικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη μείωσή του κατά 50% μέχρι τέλος του χρόνου, την κατάργηση του «χαρατσιού» του ΟΣΔΕ, ενώ έγινε λόγος ακόμη και για θέσπιση ενός ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι από φέτος ξεκινά η εφαρμογή του νέου φορολογικού για τους αγρότες, που περιλαμβάνει και τη φορολόγηση των επιδοτήσεων αλλά και των χωραφιών τους σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας, ο φορολογικός «πέλεκυς» θα πέσει βαρύς στους αγρότες και οι όποιες «απαλλαγές» υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ελάχιστα -ως καθόλου- θα αλλάξουν τη δυσμενή κατάσταση του αγροτικού κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ