Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΦΡΙΚΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Νέα κέντρα διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες»

Μια νέα «τάξη πραγμάτων, ανοιχτή στις αναδυόμενες οικονομίες», ζήτησε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ασιατών και Αφρικανών ηγετών
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ασιατών και Αφρικανών ηγετών
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μέσα και από τα σχέδια που προωθούν οι ανερχόμενες αστικές τάξεις σε μια σειρά αναδυόμενες δυνάμεις αναδεικνύει η «Συνδιάσκεψη Αφρικής - Ασίας», που πραγματοποιείται στην Τζακάρτα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη χρονιά που δεκάδες ηγέτες των δύο ηπείρων είχαν συγκεντρωθεί στο Μπαντούνγκ της Ινδονησίας, η κυβέρνηση της ίδιας χώρας φιλοξενεί μια σειρά συναντήσεις που αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία τα μονοπώλια των δύο περιοχών είναι έτοιμα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα έναντι των ισχυρών «δυτικών» ιμπεριαλιστικών κέντρων. Χτες και σήμερα διεξάγεται η συνάντηση ηγετών χωρών από τις δύο περιοχές, για την οποία το «Ρόιτερς» χτες μετέδωσε ότι παίρνουν μέρος μόλις 21 αρχηγοί κρατών, αν και είχαν προσκληθεί πάνω από 100.

Αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών που ετοιμάζεται με την πρωταγωνιστική «συμβολή» της Κίνας, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο υπογράμμισε ότι εκείνοι που επιμένουν ότι τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι προσκολλημένοι σε «παρωχημένες ιδέες», συμπληρώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια νέα διεθνή οικονομική τάξη πραγμάτων, που θα είναι ανοιχτή σε νέες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις».

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ότι οι χώρες των δύο ηπείρων «δεν πρέπει πια να αποστέλλονται σε ρόλο εξαγωγών πρωτογενών προϊόντων και εισαγωγών τελικών προϊόντων», ένα ρόλο - πρόσθεσε - που τους έχει ανατεθεί από τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 19 του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο 24 Απρίλη περιελάμβαναν και επιχειρηματική συνάντηση, στην οποία έκαναν εισηγητικές παρεμβάσεις οι ηγέτες Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Ινδονησίας, χωρών δηλαδή που διεκδικούν πιο ενεργό «συμμετοχή» στη μοιρασιά αγορών και πρώτων υλών και ενισχύουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, και ως μέλη των G20.

Συνάντηση ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, χτες έγινε συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Αμπε δήλωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, προωθώντας «αμοιβαία επωφελείς στρατηγικούς δεσμούς».

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ο Αμπε ανέφερε ότι η χώρα του «τρέφει συναισθήματα βαθιάς μεταμέλειας» σχετικά με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκφραση που πολλοί ερμήνευσαν ως αλλαγή της στάσης που το Τόκιο κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και ανάδειξης της έντασης της ιαπωνικής επιθετικότητας. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι προκάτοχοι του Αμπε χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «βαθιά συγγνώμη» για την «ιαπωνική επιθετικότητα». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «βαθιά λύπη, επειδή ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε παρέλειψε τις βασικές εκφράσεις συγγνώμης και μεταμέλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ