Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ξανά - μανά ΜΟΕ εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Ξεκινούν σήμερα εκ νέου οι συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την οικοδόμηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), έπειτα από δύο χρόνια αναστολής, και σε μια προσπάθεια των μονοπωλίων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στις μεταξύ τους αντιθέσεις, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Κατά πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς των συνομιλιών θα ηγηθεί ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δ. Παρασκευόπουλος, και από τουρκικής ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών, Φ. Σινιρλίογλου. Θυμίζουμε, για το ζήτημα των ΜΟΕ έγινε την περασμένη βδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Αμυνας, Π. Καμμένου, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου.

Κατά τις ίδιες πηγές, βασικό θέμα στο ελληνοτουρκικό παζάρι θα είναι τα Πεδία Βολής, που κάθε πλευρά διεκδικεί να κατοχυρώσει για τον εαυτό της στο Αιγαίο. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική της Αγκυρας να ανακοινώνει δέσμευση τεράστιων περιοχών για στρατιωτικά γυμνάσια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλύπτοντας και τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Πίσω φυσικά από τέτοιες μεθοδεύσεις βρίσκονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις για το ποιας πλευράς μονοπώλια θα πάρουν προβάδισμα στην εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών και διαύλων στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία των ΜΟΕ έχει ευθύς εξαρχής περιορισμένη αποτελεσματικότητα και αξία, εφόσον εξελίσσεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με τους Αμερικανούς ως επικυρίαρχους να ενισχύουν ποικιλότροπα την τουρκική προκλητικότητα εις βάρος εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε μια τέτοια βάση, άλλωστε, από ελληνικής πλευράς αναγνωρίζεται και διαχέεται ότι από την όλη διαδικασία των ΜΟΕ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Ωστόσο, από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει πάντα να συνεχίζεται, ό,τι κι αν συμβαίνει, ακόμα κι αν δεν οδηγεί σε άμεσο αποτέλεσμα, μάλλον σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η ελληνική αστική τάξη, στο ασφυκτικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την όποια διακοπή των διαβουλεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ