Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημαία της η συμφωνία επέκτασης του μνημονίου

Συνομολογία με Αν. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση επέκτασης του μνημονίου δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων, που η κυβέρνηση συνομολόγησε με τους εταίρους στις 20 Φλεβάρη και να εκταμιευτούν δανειακές δόσεις, φέρεται να ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας απ' την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής χτες για το μεταναστευτικό.

Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν ικανοποίηση ότι η συνάντηση με την Α. Μέρκελ διεξήχθη «σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα» και ότι στη συζήτηση «καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός «ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο εν πτήσει προς Βρυξέλλες, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία έως τις 30 Απρίλη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και πως σε διαφορετική περίπτωση θα πάψει να ισχύει η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Ακόμα του αποδίδεται η εκτίμηση πως η κυβέρνηση «έκανε όσα ήταν να κάνει», ότι πρέπει τώρα να καταγραφεί η ...«πρόοδος» και πως «αν η επιλογή είναι η ρήξη τότε όλα είναι ανοικτά».

Πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», πάντως, θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να αξιοποίησε τις συναντήσεις με Μέρκελ - Ολάντ, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πολιτική παρέμβαση κυρίως του Βερολίνου, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε πάντως φήμες περί τελεσιγράφου που επρόκειτο τάχα να θέσει ο Αλ. Τσίπρας σαν ανυπόστατες.

Στο πλαίσιο αυτών των «παζαριών», στα οποία η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με τις θέσεις του ντόπιου κεφαλαίου, εντείνεται η αποπροσανατολιστική όσο και εκφοβιστική φημολογία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια έκβαση, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η εξέλιξη αυτή θα είναι περίπου αναγκαστική, αφού θα έχει προηγηθεί στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Γ. Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τον Πρ. Παυλόπουλο ενημέρωσε ο Αλ. Τσίπρας (2017-01-11 00:00:00.0)
Αδιευκρίνιστη παραμένει η σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη (2017-01-04 00:00:00.0)
Καβγάς για το ...πάπλωμα (2015-12-04 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες (2015-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ