Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Πρ. Παυλόπουλο ενημέρωσε ο Αλ. Τσίπρας

Για το Κυπριακό και τα όσα συζήτησε προχτές στις διαδοχικές συναντήσεις του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, αλλά και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα περί «εθνικής» γραμμής και «συναίνεσης» για το Κυπριακό, αναφέροντας πως θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς». Ανέφερε πως «δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι «μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων...». Στο μεταξύ, βέβαια, η εμπειρία δείχνει ότι η ΕΕ έχει καταστεί μοχλός επίσης για την αποδοχή διχοτομικών σχεδίων, όπως το «σχέδιο Ανάν», με καθαρή πρόβλεψη για δυο «συντιστώντα κράτη» στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ακόμα, πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή εξεύρεσης λύσης σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, (...) δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη». Σε ερώτηση, εξάλλου, αν θα πάει τελικά στη Γενεύη για να παραστεί αυτοπροσώπως στα παζάρια απάντησε πως «θα δούμε»...

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή την οποία στηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ και Ολάντ

Το απόγευμα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ακριβώς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

«Στο πλαίσιο αυτό», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, «τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ