Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού

Με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τρελής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, επικυρώθηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά στην «κύρωση συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα τουρισμού» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το μνημόνιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την «προώθηση και διευκόλυνση των κοινών επιχειρηματικών συμπράξεων», την «γνωστοποίηση (...) των κινήτρων και των κανόνων για τουριστικές επενδύσεις που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία καθώς και η ενθάρρυνση και η αμοιβαία διευκόλυνση επενδύσεων Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών» και άλλα παρόμοια, ενώ δεν περιέχεται ούτε λέξη για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση.

Πάνω σε αυτήν την άγρια εκμετάλλευση χτίζονται εξάλλου και τα «ρεκόρ» στον τουρισμό, για τα οποία πανηγύρισε χτες κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, κάνοντας λόγο ότι «ξεπεράσαμε όλα τα νούμερα και τα έσοδα. Φτάσαμε στα 14 δισ. Τώρα, το 2016 ήταν μια χρονιά ρεκόρ μετά από μια χρονιά ρεκόρ. Αυτό τα λέει όλα. Καταφέραμε να φέρουμε 27,5 εκατ. τουρίστες». Παράλληλα, έκανε λόγο και για τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μιλώντας για την εξασφάλιση «σταθερότητας» και «φιλικού περιβάλλοντος», ενώ είπε ότι με «τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, που είναι περίπου 40% τουριστικές επενδύσεις που έχουν καταθέσει φακέλους, αλλά και το ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι μια κεντρική κυβερνητική πολιτική, που δείχνει ότι η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα να υποστηρίξουμε το τουριστικό προϊόν και ανταγωνιστικά και επενδυτικά».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών», με την ειδική της αγορήτρια, Ελ. Ζαρούλια, να ζητά από την κυβέρνηση «να υπάρξει το πλαίσιο εκείνο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων του τουρισμού.

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί, όπως ανέδειξε ο ειδικός του αγορητής, Χρήστος Κατσώτης, αφορά στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αλλωστε, όπως τόνισε, το ποιον υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της και στον τομέα του τουρισμού έχει ξεκαθαριστεί: Κατάργησε και το τελευταίο δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό που ήταν το εφάπαξ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 οι αμοιβές των εργαζομένων είναι πιο κάτω από το 2015 και το 2014, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι στο 70%. «Για τη βαθύτερη εκμετάλλευση που εσείς δημιουργήσατε μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος των εργαζομένων, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι πακτωλό δισεκατομμυρίων, έδωσε και ο ΣΕΤΕ τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει παράταση μέχρι τις 13 Απρίλη για τη δήλωση «πόθεν έσχες» των δικαστικών και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, μετά τη σχετική άρνηση για κατάθεση δήλωσης που έχει εκφραστεί από δικαστικές Ενώσεις και ιδιοκτήτες. Το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε επί της τροπολογίας. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν, η ΝΔ επιφυλάχτηκε, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει νέους δρόμους επενδύσεων και κερδοφορίας για τους ομίλους του Τουρισμού (2020-09-02 00:00:00.0)
Στα νύχια των ομίλων ακόμα και ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και θαλάσσια οικοσυστήματα (2020-05-22 00:00:00.0)
Τρελά κέρδη για τους ομίλους, 225 ευρώ μηνιαίο εισόδημα για τους εργαζόμενους! (2017-01-13 00:00:00.0)
Ολα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού (2016-09-02 00:00:00.0)
Πλήθος νέων προνομίων στο κεφάλαιο, πληρωμένα από τη σφαγή του λαού (2016-06-07 00:00:00.0)
Στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας των τραπεζών (2016-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ