Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτη «ψήφος εμπιστοσύνης»

Επί της αρχής με 352 ψήφους (207 κατά και 38 αποχές) υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος στην ιταλική Βουλή, μια διαδικασία που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ματεό Ρέντσι είχε πάρει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του (θα ακολουθήσουν και άλλες δύο ψηφοφορίες αύριο και πιθανά την ερχόμενη Δευτέρα).

Στη διάρκεια της συζήτησης έντονη ήταν η αντιπαράθεση όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, που μίλησαν για υπονόμευση της δημοκρατίας. Οι 38 αποχές προήλθαν από αυτούς τους βουλευτές, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος που παραγκωνίστηκε το 2013 από τον Ρέντσι. Οι πολιτικοί αυτοί προβάλλουν διαφορετική τακτική στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο των συμφερόντων μερίδων της αστικής τάξης που εκφράζουν.

Επί της ουσίας ο εκλογικός νόμος, το λεγόμενο «Italicum», είναι ένα ακόμα πιο καλπονοθευτικό σύστημα που προβλέπει ισχυρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και επιχειρεί να διευκολύνει το σχηματισμό πιο ισχυρών αστικών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ