Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αλλαγές στη μοναρχία

ΡΙΑΝΤ.--

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν προχώρησε χτες σε αλλαγές προσώπων στο αυταρχικό καθεστώς του. Αντικατέστησε το διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μουρκίν που είχε ορίσει ο (προ μηνών αποβιώσας) προκάτοχός του, βασιλιάς Αμπντάλα, με τον 55χρονο ετεροθαλή αδελφό του, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ αλ Σαούντ. Αναπληρωτή διάδοχο θρόνου όρισε τον 30χρονο γιο του, νυν υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που διαχειρίζεται τη φονική, ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του λαού της Υεμένης. Ο Σαλμάν διατηρεί το πόστο του υπουργού Αμυνας, ενώ παράλληλα τίθεται επικεφαλής συμβουλίου για οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

Σημαντική αλλαγή έγινε και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο (από το 1975 υπουργός Εξωτερικών) πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ αντικαταστάθηκε για λόγους υγείας από το νυν πρέσβη της Σ. Αραβίας στις ΗΠΑ, Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ, που θεωρείται άριστος γνώστης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Τη θέση της από το πόστο της υφυπουργού Παιδείας Κορασίδων έχασε και η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα αξιωματούχος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, Νόρα αλ Φαγέζ. Μετά από τον ευρύ ανασχηματισμό, ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε μπόνους δύο μηνιάτικων σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ως επιβράβευση «για την αφοσίωση και την πίστη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ