Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΦΑ
Νέα παράταση στη λήψη απόφασης από την ΕΕ

Στα τέλη του 2015 αποφάσισαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνουν την προθεσμία λήψης απόφασης σχετικά με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη «Socar», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας, Ρ. Αμπντουλάγεφ. Η παραπάνω εξέλιξη ήταν και η επικρατέστερη, καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ο όρος που θέτει η Επιτροπή - στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών για την ενέργεια - να μην αποκτήσει η αζέρικη εταιρεία το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η καταβολή των 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβρη, καθώς η αρμόδια «Επιτροπή Ανταγωνισμού» της ΕΕ εξετάζει εάν η εν λόγω ιδιωτικοποίηση εγείρει ζητήματα παραβίασης της ευρωενωσιακής... «αντιμονοπωλιακής» νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Socar» εξέταζε το σενάριο εκχώρησης του 17% του ΔΕΣΦΑ σε κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικρατέστερο διεκδικητή τη βελγική εταιρεία δικτύων αερίου «Fluxys», ενώ ακόμη τρεις εταιρείες από Ισπανία, Γερμανία και Βουλγαρία έχουν προβληθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους υποψηφίους.

Τη σκέψη να πάει το εν λόγω 17% στο ελληνικό κράτος προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ιδιωτικοποίηση διατύπωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ