Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Εκροές 1,9 δισ. το Μάρτη

Παραπέρα εκροή ύψους 1,9 δισ. ευρώ εμφάνισαν μέσα στο μήνα Μάρτη του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), διαμορφώθηκαν στα 138,5 δισ. ευρώ (από περίπου 140,4 δισ. το Φλεβάρη). Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μάζα των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί κατά 21,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του Δεκέμβρη του 2014 (160,3 δισ. ευρώ) και σε ποσοστό 13,6%.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χτες σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους κατά 1,4 δισ. ευρώ. Το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 76,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω «κουρέματος» των εγγυήσεων (τίτλοι, ομόλογα κ.ά) που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, την ερχόμενη Τετάρτη.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε ρυθμούς υποχώρησης συνεχίζουν και τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση, το μήνα Μάρτη, καταγράφεται ρυθμός υποχώρησης 2,5%, με τη συνολική χρηματοδότηση (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) να διαμορφώνεται στα 213,3 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ