Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιότητες «βγάζει» ο Σχοινιάς

Τμήμα της περίφραξης του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο
Τμήμα της περίφραξης του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο
Κλασικές αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν μόλις μια «ανάσα» από το χώρο του εργοταξίου για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά του Μαραθώνα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κυβερνητική εμμονή να κατασκευαστεί το έργο εκεί είναι εγκληματική και σκανδαλώδης.

Η ανασκαφή που διενεργεί η Β` Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, λόγω του έργου, αποκάλυψε τμήμα αρχαίου δρόμου, παράλληλου του σημερινού προς Ραμνούντα, και τάφους. Ο προϊστάμενος της Εφορείας, Γ. Στάινχάουερ, μας είπε ότι το τμήμα του αρχαίου δρόμου βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τη σημερινή άσφαλτο και περίπου 100 μέτρα από την υπάρχουσα λίμνη, αλλά «εκτός των ορίων του κωπηλατοδρομίου». Σε μικρή απόσταση από την περίφραξη του εργοταξίου ανακαλύφθηκε μεταξύ άλλων τάφων των κλασικών χρόνων και ένας τάφος των αρχών του 5ου αι. π.Χ., με κεραμοσκεπή και δύο ληκύθους. Ο τάφος, όπως είπε ο Γ. Στάινχάουερ, «μπορεί κάλλιστα να διατηρηθεί».

Πάντως, οι «καθησυχαστικές» δηλώσεις του Γ. Στάινχάουερ, δεν αίρουν το γεγονός ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το έργο. Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν ξέρει τι θα βρεθεί στο χώρο του κωπηλατοδρομίου (κατά το ΥΠΠΟ ήταν... «θάλασσα» την εποχή της Μάχης του Μαραθώνα) και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα υπάρχοντα ευρήματα δε θα κινδυνεύσουν από τις βοηθητικές εγκαταστάσεις του έργου. Εκτός πια αν «ενταχθούν» σε αυτό, σαν «άλλοθι» κυβερνητικής αναλγησίας απέναντι στις αρχαιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ