Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού για τις 12 Μάη, αποφασίστηκε χτες, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος συνήγορος κατηγορουμένου που διορίστηκε από το δικαστήριο λόγω παραίτησης του πρώτου.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε χτες, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, να «δείχνει» την πολιτική ηγεσία για τη μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού και με τις αποδοκιμασίες του ακροατηρίου και των μαρτύρων για τη διαφαινόμενη παρελκυστική τακτική των χρυσαυγιτών με τη «μέθοδο» της κωλυσιεργίας.

Να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά, εμφανίστηκε κατηγορούμενος ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε η υπεράσπισή του και ζήτησε συνήγορο. Υπενθυμίζεται ότι και η πρώτη δικάσιμος διακόπηκε για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να οριστεί νέος συνήγορος και να ενημερωθεί για τη δικογραφία. Πάντως, και ο διορισμένος συνήγορος της πρώτης δικασίμου ζήτησε κι άλλο χρόνο για να ενημερωθεί.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής και των φορέων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο. Η πρόεδρος, Μ. Λεπενιώτη, αναφερόμενη στο θέμα είπε: «Είμαστε δικαστές και ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε, δεν έχουμε χώρους εμείς για να πούμε να πάει η δίκη. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας, αν βρεθεί αίθουσα θα μεταφερθούμε αμέσως». Ζήτησε, επίσης, κατάλογο με τις μέρες που θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για να διακόψει το δικαστήριο εκείνο το διάστημα, καθώς οι φυλακές γειτνιάζουν με πολλά σχολεία, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργούν ομαλά τις μέρες που συνεδριάζει το δικαστήριο (λόγω των μέτρων ασφαλείας και του πλήθους του κόσμου που μετακινείται στην περιοχή).

Για το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ο υπουργός κατά το νόμο, ύστερα από αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη δικαστή, θα έχει ευθύνη να εξεύρει μία λύση που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο». Παράλληλα, με κοινή ανακοίνωσή τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει τα δέοντα ώστε η δίκη να γίνει «με όρους που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, όπως είναι η μεταφορά της στο Εφετείο».

Χτες, τέθηκαν ξανά τα αιτήματα για τη μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού από τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και φορείς της πόλης. Και χτες οι συνθήκες διεξαγωγής ήταν ασφυκτικές, με μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων όρθιους και με τους δημοσιογράφους να δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους.

Ειδικότερα, ο Γ. Μαραγκός, από την πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, έθεσε το ζήτημα με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για διορισμό δικηγόρων και ζήτησε να λυθεί. Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκαναν και οι συνήγοροι για την επίθεση στο Πέραμα, με τον Αγγ. Βρεττό να ζητά να ξεκαθαριστεί ποιοι δικηγόροι δεν μπορούν ν' αναλάβουν τους κατηγορούμενους, ώστε να διοριστούν από τον κατάλογο άλλοι. Επιπλέον, έθεσε και το θέμα της ακαταλληλότητας της αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού και τη γενικότερη κατάσταση που δημιουργεί στην περιοχή και στα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία. Να υπογραμμιστεί ότι η πολιτική αγωγή έχει ζητήσει την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας μετά την επίθεση ομάδας τραμπούκων χρυσαυγιτών σε μάρτυρες κατηγορίας (στις 20 Απρίλη) και παρά τα υποτιθέμενα δρακόντεια μέτρα. Οι συνήγοροι των Αιγυπτίων αλιεργατών, με τον Κ. Παπαδάκη, ζήτησαν να λυθεί άμεσα το θέμα της αίθουσας και για τη δημοσιότητα της δίκης και επισήμαναν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο.

Τέλος, ν' αναφερθεί ότι και πάλι στο εδώλιο δεν κάθισαν, γιατί δεν ήρθαν, οι περισσότεροι από τους χρυσαυγίτες βουλευτές αλλά και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ