Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν μπορούν να κρύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, στο «πρες ρουμ»

Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, στο «πρες ρουμ»
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα επικείμενα αντιλαϊκά μέτρα πέφτει στο κενό, αφού είναι πλέον σαφές ότι έχει ανοίξει για τα καλά, μεταξύ άλλων, το θέμα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών, όχι βεβαίως για να τα βελτιώσει σε όφελος των εργαζομένων αλλά σε βάρος τους αφού είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου και των δανειστών, εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι κεφάλαιο και δανειστές θέλουν φιλεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οι ισχυρισμοί χτες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, περί «κόκκινων γραμμών», προσκρούουν στην πραγματικότητα των συζητήσεων με την ΕΕ για το βάθος των αντιλαϊκών, αντεργατικών ρυθμίσεων, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν συγκεκριμένη μορφή για να κλείσει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα μέτρα που θα παρθούν δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς πρόβλημα. Ακόμα, περιέγραψε σαν ιδανικό σενάριο να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο πλαίσιο που θέλει η ελληνική κυβέρνηση από το Γιούρογκρουπ της 11ης Μάη, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας απ' την ΕΚΤ.

Θολώνει τα νερά...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του Γ. Σακελλαρίδη σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη». Στην ερώτηση «πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τι άλλαξε και τώρα αυτά αποτελούν το κύριο αντικείμενο της ίδιας της διαπραγμάτευσης;», απάντησε:

«Προφανώς και θέλουμε να έχουμε ένα δημοσιονομικά βιώσιμο Ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση και αυτό το οποίο λέμε και αναφέρεται και στην κοινή δήλωση είναι ότι ο στόχος αυτού του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι να προστατεύει τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, αυτούς τους οποίους έχουν τις προϋποθέσεις να βγουν στη σύνταξη, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό είναι "κόκκινη γραμμή", όπως και τα Εργασιακά, αυτό που με ρωτήσατε δηλαδή, και να είστε σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτή τη θέση της».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να συντηρήσει ένα κλίμα αναμονής στο λαό, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας, με δεδομένο ότι έως τώρα δε συζητούσαν για Ασφαλιστικό - Εργασιακά, ενώ τώρα άνοιξαν συζήτηση.

Βέβαια, μία άλλη αναφορά του Γ. Σακελλαρίδη, ότι δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» και στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, αφού «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων», είναι πιο σαφής και τουλάχιστον νομιμοποιεί της απώλειες που κατέγραψαν οι συνταξιούχοι τα τελευταία πέντε χρόνια και φτάνουν ακόμα και στο 40%.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αξιολόγησης, που αναφέρεται στην κοινή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «η αξιολόγηση αφορά αυτό που θα συμφωνήσουμε, το αντικείμενο της συμφωνίας όταν εφαρμοστούν τα μέτρα». Βέβαια, στην κοινή δήλωση αναφέρεται: «(...) πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου, ότι «είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (βλ. ΝΑΤΟ) να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η ανοιχτή πρόσκληση του Π. Καμμένου στους ΝΑΤΟικούς να αξιοποιήσουν την Ελλάδα ως ορμητήριο των επεμβάσεών τους εναντίον άλλων χωρών και λαών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, έτυχε της κάλυψης του Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος δήλωσε: «Οταν και εάν υπάρξει σχετικό αίτημα θα συζητηθεί και σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και θα υπάρχουν και απαντήσεις».

Σηκώνουν κουρνιαχτό

Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ικανή να οδηγήσει σε μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική, αν όμως τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τις σκέψεις για δημοψήφισμα, αν κρίνει ότι μπορεί διαμορφώνοντας κατάλληλα εκβιαστικά διλήμματα να αποσπάσει μέσω αυτού τη συναίνεση του λαού σε αντιλαϊκές συμφωνίες.

«Δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας», ανέφερε απ' την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας και εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία ούτε το Μάη. «Είναι πολύ επικίνδυνο το κλίμα "υπογράψτε όπως όπως" από τα ΜΜΕ, αν και υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, με το Δημόσιο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις πληρωμές του σε κανονική βάση. Το θέμα όμως είναι τι θα υπογράψουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και πρόταξε μια άλλη, πλην εξίσου εχθρική για το λαό, σημαία «δεν πρέπει να φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι, όπως η επιλογή τι θα πληρώσεις...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ