Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες για την «Αρετή», την ύστατη ώρα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την τύχη του Κόμματος Αρετής είναι ζήτημα ωρών -όλοι περιμένουν την ετυμηγορία του είτε σήμερα, ή το Σαββατοκύριακο, το αργότερο πάντως τη Δευτέρα-, πληροφορίες θέλουν το κυβερνών Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς να έχει επιδοθεί σε μια φρενιτιώδη κούρσα για να... σώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι η «δημοκρατική ευαισθησία» του, αλλά το ενδεχόμενο η απαγόρευση του Φαζιλέτ να προκαλέσει συμπληρωματικές ή/ και συνολικές πρόωρες εκλογές, σε μια συγκυρία που, λόγω των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ έναντι των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κάτι τέτοιο είναι «απαγορευμένο».

Ετσι, ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο χtεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής ΑριστεράςΧουσαμετίν Οζκάν συναντήθηκε «μυστικά» με τον πρόεδρο του Κόμματος ΑρετήςΡετζάι Κιουτάν, με τον οποίο συμφώνησαν να κατατεθεί έκκληση προς το Ανώτατο Δικαστήριο να αναβάλει την απόφασή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι δύο άνδρες έλαβαν υπ' όψιν τους τις σχεδιαζόμενες Συνταγματικές τροποποιήσεις που θα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων δικαστικώς, αλλά και την αναμενόμενη εντός της επόμενης βδομάδας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την προσφυγή του Κόμματος Ευημερίας εναντίον της απόφασης απαγόρευσής του, το 1998.

Επισήμως, οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται από τον ίδιο τον Οζκάν -«απλώς ήπιαμε τσάι», είπε στους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κιουτάν-, ωστόσο οι γνωρίζοντες ερμηνεύουν την κίνηση ως προσπάθεια του ίδιου του Ετζεβίτ, χωρίς την έγκριση, του οποίου δε θα μπορούσε να κινηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να αποφύγει το ενδεχόμενο εκλογών και άρα «πολιτικής αστάθειας». Χτες ο Ετζεβίτ έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση, «δε θα υπάρξουν εκλογές», όμως αν απαγορευτεί η Αρετή θα είναι πολύ δύσκολο να μη γίνουν έστω συμπληρωματικές εκλογές.

Εναντίον της απαγόρευσης της Αρετής κάλεσε χτες και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, που βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Μιλούσε τόσο εξ ονόματος της χώρας του -η Αυστρία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά φράγματα στα νοτιοανατολικά της χώρας-, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «η ΕΕ δε θα έβλεπε θετικά» μια τέτοια εξέλιξη, δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά οι δικαστές φέρονται αποφασισμένοι να μη λάβουν υπ' όψιν τους τις πιέσεις που δέχονται πανταχόθεν. Ο αρχιδικαστής Μουσταφά Μπουμίν δήλωσε ότι «μια δίκη δεν μπορεί να αναβληθεί, επειδή το Σύνταγμα, ή κάποιοι νόμοι, θα τροποποιηθούν στο μέλλον, ή επειδή το ΕΔΑΔ θα εκδώσει κάποια απόφαση στο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο νομικό προηγούμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ