Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητικά αμετακίνητη η εργοδοσία για τις Συμβάσεις

«Παίζουν τον παπά» με την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων

Συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ, του ΣΕΜΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, για το θέμα των Συμβάσεων στην χαρτοβιομηχανία και την εκτυπωτική βιομηχανία, είχαν χτες η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Την ώρα της συνάντησης, εργαζόμενοι του κλάδου συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ.

Να περιμένουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρότεινε ο ΣΕΒ στους συνδικαλιστές, αποδεικνύοντας πως ο διάλογος της κυβέρνησης με τους «κοινωνικούς εταίρους» είναι εργαλείο για τους εργοδότες προκειμένου να αποφεύγουν να θέσουν στο τραπέζι τα αιτήματα των συνδικάτων για ΣΣΕ με αυξήσεις.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει: «Από τη μεριά του ο ΣΕΒ επικαλέστηκε αυτό το νομικό πλαίσιο και πρότεινε να περιμένουμε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Πέρα από αυτό όμως φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η επιλογή των εργοδοτών της εκτυπωτικής βιομηχανίας (ΣΕΜΕΕ) είναι να ρίξουν τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα τάρταρα, αφού αξίωσή τους ήταν "να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν". Δηλαδή βάση διαπραγμάτευσης να είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση των 586 ευρώ».

«Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει πως τα σωματεία του κλάδου έχουν ξεκινήσει μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με σκοπό να έρθει το ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα. «Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, σε τροχιά κλιμάκωσης με απεργία», καταλήγει.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στο μέτωπο των Συμβάσεων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 14 Μάη. Διεκδικεί την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να εξασφαλίζει ό,τι και η τελευταία, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην «Ιριδα». Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. την Πέμπτη και θα τελειώσει την ίδια ώρα την Παρασκευή, ενώ το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στις 10 μ.μ. στην πύλη της «Ευρώπης».

Με τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, την Τρίτη 19, την Τρίτη 26 και την Πέμπτη 28 Μάη, αποφάσισε να οργανώσει τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση το Σωματείο Εργαζομένων στη «Σόφτεξ», μετά από μαζική Γενική Συνέλευση.

Το «νομοθετικό κενό» επικαλέστηκε ο ΣΕΒ, μαζί με τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, και στη συνάντηση με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που έγινε επίσης χτες, για να καταλήξουν πως όσον αφορά τις Συμβάσεις «περιμένουν την κυβέρνηση». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως ενώ οι εργοδότες έχουν το σχέδιο - πρόταση για τις τέσσερις Συμβάσεις του κλάδου από τις 9 Απρίλη, στη χτεσινή συνάντηση δεν έκαναν καμία συγκεκριμένη αναφορά και περιορίστηκαν να πουν πως θα προτείνουν ημερομηνία για νέα συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας από συνάντηση σε συνάντηση να συζητήσουν οι εργοδότες για τις Συμβάσεις, αλλά θα οργανώσουν πλατιά συζήτηση και θα πάρουν αποφάσεις για τη διεκδίκησή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία (2019-03-07 00:00:00.0)
Ολοι σήμερα στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες! (2018-05-30 00:00:00.0)
Καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια κατάργησης των Συμβάσεων (2013-04-27 00:00:00.0)
Αδιάλλακτος και στις κλαδικές Συμβάσεις ο ΣΕΒ (1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ