Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλούν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος

Οδηγίες για την... εξαργύρωση μελλοντικών εσόδων του κράτους έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε σύσκεψη που έγινε στο ΓΛΚ, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού

Με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το δημόσιο χρέος, σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Στα πλαίσια αυτά, θα αξιοποιηθούν και οι νεοεφευρεθέντες μηχανισμοί (τιτλοποίηση εσόδων, είσπραξη προεσόδων κλπ.), που χρησιμοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές του εξωτερικού. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα που αφορούν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, διαρκώς συσσωρεύονται. Τα προβλήματα αυτά, είναι ιδιαίτερα αισθητά στο σκέλος των εσόδων, όπου έχει σημειωθεί σημαντική υστέρηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ενημερώθηκε και από κοντά για τα τρέχοντα προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που δόθηκε από τον Γ. Παπαντωνίου, είναι η πάση θυσία εξεύρεση χρημάτων για τη μείωση του δημόσιου χρέους... Το πρόβλημα δεν είναι και τόσο απλό, δεδομένου ότι το μεν χρέος θα πρέπει να μειωθεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ πέντε ολόκληρες μονάδες, από 104% σε 99% του ΑΕΠ, ενώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, που προσδοκούσαν να μειώσουν το χρέος δεν έχουν εισπράξει ούτε δραχμή. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγράψει ποσό 750 δισ. δραχμές, για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ανεπίσημα στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι είσπραξη χρημάτων από ιδιωτικοποίηση εταιριών μέσω Χρηματιστηρίου δεν αναμένουν.

Το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, σκόπιμα διοχετεύει στη δημοσιότητα ότι μέσα στον Ιούλη θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο λιμανιών, του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής» και της ΔΕΗ περί τα τέλη Δεκέμβρη. Με τις διορροές αυτές, επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, οι οποίοι αδημονούν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές... Το πρόβλημα, όμως, για την κυβέρνηση Σημίτη είναι ότι αυτή πουλάει, οι άλλοι όμως δεν αγοράζουν...

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναζητά έσοδα για τη μείωση του χρέους, μέσω άλλων μορφών, αυτών της τιτλοποίησης και της είσπραξης μελλοντικών απαιτήσεων. Η κατάσταση, πάντως, είναι αρκετά συγκεχυμένη, καθώς κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα πεδία εφαρμογής των μέτρων αυτών. Μεταξύ άλλων:

  • Προβλέπεται η «τιτλοποίηση» 600 - 700 δισ. δραχμών έναντι εσόδων του Γ' ΚΠΣ. Θα εκδοθεί, δηλαδή, ισόποσο ομολογιακό δάνειο με εγγύηση τα έσοδα του Γ' ΚΠΣ.
  • Αναμένεται η έκδοση από το υπουργείο Ανάπτυξης «προμετόχων» αξίας 250 δισ. δραχμών της εταιρίας Τουριστικά Ακίνητα.
  • Προσδοκούν να εισπράξουν άλλα 350 δισ. δραχμές από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, στα πλαίσια της εκποίησης άλλου ενός 15% της μετοχικής του αξίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντοκα γραμμάτια 1,3 δισ. ευρώ (2012-05-09 00:00:00.0)
Στο φως οι αλχημείες του προϋπολογισμού (2002-11-26 00:00:00.0)
Εκπέμπει αντιλαϊκές αναθυμιάσεις (2001-10-07 00:00:00.0)
Αποπληρωμή με τιτλοποίηση των εσόδων τους (2001-05-05 00:00:00.0)
Τεράστιες οι απώλειες από συναλλαγματικές διαφορές (2001-02-10 00:00:00.0)
Η κατεδάφιση ξεκινά από το ΙΚΑ (2000-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ