Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η κατεδάφιση ξεκινά από το ΙΚΑ

Με την παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ σε ιδιώτες, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τη διάλυση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού

Στο στόχαστρο έχει μπει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, το ΙΚΑ, με τα 5,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και τους 800.000 συνταξιούχους. Ηδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Ιούλη έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας, που παραδίδουν όλη την περιουσία του ΙΚΑ σε χέρια ιδιωτών! Οι παρεμβάσεις αυτές στρώνουν το έδαφος στα σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης γενικότερα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση της διαχείρισης «εν λευκώ» της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ στην ιδιωτική εταιρία «ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ», που ανήκει στον όμιλο του Γ. Κωστόπουλου. Με βάση επίσημα στοιχεία του '98, η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας ανερχόταν στα 99,3 δισ. δρχ. Η ιδιωτική εταιρία έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων να μισθώνει, να εκμισθώνει, ακόμα και να αγοράζει και να πουλάει ακίνητα του ΙΚΑ, χωρίς έγκριση του ΔΣ του Ιδρύματος!

Το δεύτερο βήμα έγινε με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), στην οποία το ΙΚΑ παραδίδει την κινητή περιουσία του για να την «παίζει» στο Χρηματιστήριο. Οι εξελίξεις των ημερών που πέρασαν, η εγκληματικά ανεύθυνη χρησιμοποίηση των αποθεματικών του ΙΚΑ και άλλων ταμείων σαν «σωσίβιο» στα χρηματιστηριακά παιχνίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις παροχές προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους γενικά, αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους αυτής της επιλογής. Στην ΑΕΔΑΚ συμμετέχει το ΙΚΑ κατά 70% και η Εθνική Τράπεζα κατά 30%. Σε αυτή την ΑΕΔΑΚ, ή σε άλλες που θα δημιουργηθούν, επιδιώκεται - σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις - να καταθέσουν τα αποθεματικά τους, που εκτιμώνται σε πολλά τρισ. δραχμές, και τα υπόλοιπα Ταμεία. Η κυβέρνηση ρίχνει την περιουσία των Ταμείων στον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου, ρισκάροντας το ίδιο το δικαίωμα στη σύνταξη και περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων!


Με βάση τα επίσημα στοιχεία του '98, η κινητή περιουσία του ΙΚΑ ανερχόταν στα 81,44 δισ. δρχ. Από αυτά τα 40,25 δισ. δρχ. ήταν επενδυμένα σε μετοχές, δηλαδή σε ποσοστό 22% της συνολικής αξίας της περιουσίας του (180,741 δισ. δρχ.). Το άρθρο 40 του αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99 ορίζει ότι μπορεί να επενδυθεί μέχρι το 20% της περιουσίας των Ταμείων... Ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της ΑΕΔΑΚ, σημείωνε πως η κινητή περιουσία του Ιδρύματος είναι 150 δισ. δρχ., προϊδεάζοντας για διοχέτευση στο Χρηματιστήριο ακόμα μεγαλύτερων ποσών από αυτά που είχαν επενδυθεί μέχρι το '98.

Το τρίτο βήμα αφορά στην απόφαση για «τιτλοποίηση» των απαιτήσεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη της εταιρίας που θα αναλάβει την πρώτη φάση της «τιτλοποίησης».

Η εταιρία θα εκτιμήσει ποιες απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές είναι ασφαλείς, δηλαδή μπορούν να εισπραχτούν στο μέλλον και ποιες όχι. Θα ακολουθήσει άλλος διαγωνισμός για την πρόσληψη εταιρίας που θα αναλάβει τη δεύτερη φάση της «τιτλοποίησης», δηλαδή να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ισόποσο με τις εισφορές που θα κριθούν ασφαλείς. Τα χρήματα του ομολογιακού δανείου θα διοχετευτούν και αυτά στον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου.


Η παρέμβαση των ιδιωτών δε σταματά εδώ, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του Μ. Νεκτάριου, «η διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων θα υλοποιηθεί από τον εισπρακτικό μηχανισμό του ΙΚΑ σε συνεργασία με την ανώνυμη εταιρία»!!! Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι εισφορές που οφείλει το δημόσιο θεωρούνται ασφαλείς, ενώ οι εισφορές που οφείλει ο ιδιωτικός τομέας «είναι κατά 40% επισφαλείς», προϊδεάζοντας πως δε θα εισπραχτούν ποτέ. Και αυτό παρά τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, που έχει προσφέρει ήδη η κυβέρνηση στους ιδιώτες. Οι απαιτήσεις του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές σήμερα ανέρχονται στο τεράστιο ποσό του 1,5 τρισ. δραχμών, από το οποίο το μισό οφείλει ο ιδιωτικός τομέας.

Η κυβέρνηση έχει «φροντίσει» όλα τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική ασφυξία του ΙΚΑ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τα επερχόμενα, μετά τις εκλογές, διαλυτικά σχέδια. Η τριμερής χρηματοδότηση, η μόνη θετική διάταξη του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92, δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με στοιχεία του '98, το κράτος όφειλε στο ΙΚΑ από τη μη εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης το ποσό των 361 δισ. δρχ. Παράλληλα, συνεχώς μειώνει την ετήσια κρατική επιχορήγηση προς το Ιδρυμα, ενώ ασκεί κοινωνική πολιτική σε βάρος του, ουσιαστικά δηλαδή με χρήματα των ασφαλισμένων. Ετσι, την εξαετία '94-'99 η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ανήλθε στα 281 δισ. δρχ. Επιπλέον έχει παρέμβει και για τη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ με χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, αλλά και - για παράδειγμα - μειώνοντας το συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές (νόμος 2676/99). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του ΙΚΑ, η απώλεια εσόδων ετησίως από τη μείωση του συντελεστή ανέρχεται στα 65 δισ. δρχ.

Ανασφάλιστο το 30% των εργαζομένων!

Η όλη τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργοδότες έχει τροφοδοτήσει την ασυδοσία τους και έχει επιτρέψει μια ασύλληπτη εισφοροδιαφυγή. Από ελέγχους που πραγματοποίησε μόνο η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ το '99, αποκαλύφθηκε πως το 20% των επιχειρήσεων είναι ανυπόγραφες, ανύπαρκτες δηλαδή για το ΙΚΑ και πως το 29,4% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ήταν ανασφάλιστοι. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η διάλυση της παραπάνω υπηρεσίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ