Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΕΗ
Η ιδιωτικοποίηση «καταπίνει» την ασφάλιση

Η ύπαρξη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Δαπανήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε μελέτες, που εμπεριείχαν «λύσεις» για την κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού φορέα και την «αντικατάστασή» του από τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ. Εναν Οργανισμό, που μέχρι τώρα δεν έχει συσταθεί, αλλά, πολύ περισσότερο, δεν έχει στα ταμεία του φράγκο και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα προκύψουν από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και από δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Για τη διάλυση του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ, απαιτήθηκε και η συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ), που, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους, έβαλαν ταφόπλακα στο ασφαλιστικό τους σύστημα.

Το ασφαλιστικό σύστημα στη ΔΕΗ - «Ασφάλιση στον Εργοδότη» - καθιερώθηκε μετά από αγώνες των εργαζομένων της Επιχείρησης και κατοχυρώθηκε το 1966 με το ν.4491/66. Βάσει αυτού του νόμου, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνταν από τη ΔΕΗ και αυτή είχε την υποχρέωση να καλύπτει τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ανάγκες τους. Τα έσοδα από τους δικαιούχους του Ασφαλιστικού Συστήματος ενσωματώνονταν στα γενικά περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης, με τη μορφή πάγιου κεφαλαίου.

Το ότι δεν είχε δημιουργήσει ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο, δεν αποτελούσε παράλειψη, αλλά αυτό καθιερώθηκε, επειδή η ΔΕΗ ήταν αναπτυσσόμενη Επιχείρηση και χρειαζόταν λεφτά. Ετσι, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις, όπως για επενδύσεις χρησιμοποιήθηκαν και τα λεφτά που έπρεπε να καταβάλει η Επιχείρηση για τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις. Το καθεστώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή, σε ένα μεγάλο ποσοστό, της επαχθούς δανειακής επιβάρυνσης της Επιχείρησης, με ευεργετικές συνέπειες για την πορεία της.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει και η κατά παραγγελία έκθεση της PRICE WATERHOUSE COOPER, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης, «αρχικά, μόνο οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων επαρκούσαν για να καλύψουν τις ετήσιες πληρωμές παροχών. Το 1985, οι δαπάνες του Ασφαλιστικού Συστήματος υπερέβησαν για πρώτη φορά τα επίσημα έσοδα». Δηλαδή, από το 1966, μέχρι το 1985, μόνο οι εισφορές των εργαζομένων αρκούσαν για τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Τα κεφάλαια για τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβάλει η Επιχείρηση χρησιμοποιούνταν για επενδύσεις.

Ετσι, με τις εισφορές των εργαζομένων να εντάσσονται στο πάγιο κεφάλαιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, τα περιουσιακά στοιχεία τους στη ΔΕΗ ανέρχονται στα 3,3 τρισεκατομμύρια δραχμές, όταν η συνολική αξία της ΔΕΗ υπολογίζεται στα 8 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές. Η κυβέρνηση με «αβανταδόρους» τους στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ, αποφάσισαν να υπεξαιρέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τριών και πλέον δεκαετιών, προκειμένου η επιχείρηση να μην έχει καμία εκκρεμότητα, όταν αυτή παραδοθεί στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου!

Η χρηματοδότηση αυτού του νέου φορέα (για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται ως ανεξάρτητο, διότι μετά την έλευση του «μεγάλου ασφαλιστικού», στόχος είναι να ενταχθεί στη γενική πορεία της κοινωνικής ασφάλισης), θα γίνει με τον εξής τρόπο: Θα χρηματοδοτηθεί με το 20% των χρημάτων που θα προέλθουν από το πρώτο 25% της μετοχοποίησης και με το 15% από το δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης, που λογικά θα πρέπει να είναι 24%, εάν η κυβέρνηση στοχεύει να μετοχοποιήσει μόνο το 49% της ΔΕΗ. Τα υπόλοιπα ποσά θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Για να γίνει πιο κατανοητό το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο νέος φορέας ασφάλισης της ΔΕΗ, θα φέρουμε ένα παράδειγμα: Αν από την πρώτη φάση της μετοχοποίησης του 25% της ΔΕΗ αντληθούν 300 δισεκατομμύρια δραχμές, τότε, με το 20% που θα δοθεί στο νέο ασφαλιστικό φορέα, το ποσό ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Οταν, όμως, μετοχοποιηθεί το δεύτερο πακέτο, δηλαδή το 24%, που απομένει μέχρι το 49% (αν τηρηθεί η δέσμευση για 49% στο ιδιωτικό κεφάλαιο και 51% στο δημόσιο), το ποσό που θα πάει στα ταμεία του νέου φορέα θα είναι το 15% του προϊόντος της μετοχοποίησης. Δηλαδή, αν πάλι προκύψουν έσοδα 300 δισεκατομμυρίων, τότε ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων της ΔΕΗ θα εισπράξει 45 δισεκατομμύρια δραχμές. Αν η μετοχοποίηση της ΔΕΗ αποφέρει συνολικά 600 δισεκατομμύρια δραχμές, ο ασφαλιστικός φορέας θα εισπράξει 105 δισεκατομμύρια δραχμές, όταν οι ετήσιες ασφαλιστικές και οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου στα 110 δισεκατομμύρια δραχμές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ