Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αλληλεγγύη και περίσσευμα ψυχής

Το συμβολικό ποσό των 150.000 δρχ. δόθηκε σε σεισμόπληκτους οικοδόμους, σε εκδήλωση χτες στο παράρτημα Μενιδίου - Α. Λιοσίων του Συνδικάτου

H αλληλεγγύη βρήκε το πραγματικό της νόημα, σε μια ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση που έγινε χτες στην αίθουσα του παραρτήματος Μενιδίου - Α. Λιοσίων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για τους «συναδέλφους μας οικοδόμους - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε - που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999».

Από το υστέρημά τους χιλιάδες οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου, δείχνοντας ότι διαθέτουν περίσσευμα ψυχής, πρόσφεραν τον οβολό τους και συγκεντρώθηκε ένα ποσό για να δοθεί σε σεισμόπληκτους οικοδόμους. Χτες ήταν η πρώτη εκδήλωση, στην οποία μοιράστηκε σε σεισμόπληκτους οικοδόμους το συμβολικό ποσό των 150.000 δρχ., ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις και σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Η αίθουσα του παραρτήματος είχε γεμίσει ασφυκτικά από οικοδόμους, που παραβρέθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους. Τα τραπέζια στρωμένα με μεζέδες και τα ποτήρια γεμάτα κρασί.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Α. Κατσούλης, πρόεδρος του παραρτήματος. Τα στοιχεία που ανέφερε αποκαλυπτικά για την έκταση του προβλήματος, αλλά και για την κυβερνητική αδιαφορία. Στα 14.500 ανέρχονται τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα στο Μενίδι και 4.500 στα Α. Λιόσια. Από αυτά 1.251 κρίθηκαν κατεδαφιστέα στο Μενίδι και 1.100 στα Α. Λιόσια. Περίπου 1.100 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς και μόλις 2.342 οικογένειες έχουν πάρει επιδότηση ενοικίου και μόνο για το πρώτο τρίμηνο. Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που μένουν στα λαβωμένα από το σεισμό σπίτια, διακινδυνεύοντας καθημερινά. Ηδη έχουν περάσει 7 μήνες, όμως έχουν συνταχθεί μόνο 400 μελέτες αποκατάστασης των ζημιών, από τις οποίες έχουν εγκριθεί 102, αλλά σε κανένα δεν έχει δοθεί δάνειο.

«Θέλω να συγχαρώ το συνδικάτο για την κοινωνική αλληλεγγύη που επέδειξε» σημείωσε στο χαιρετισμό του, ο Δ. Κατσανδρής, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου, στο χαιρετισμό του και κατάγγειλε την κυβερνητική αδιαφορία.

«Τοποθετήσεις για αγώνα έχουν ξεχαστεί από το Δήμο Α. Λιοσίων» επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ο Στ. Μπιρμπάκος, επικεφαλής της « Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Α. Λιοσίων» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε, «η κατάσταση είναι τραγική, όμως ο δήμος το μόνο που κάνει είναι να εκθειάζει τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης». Κάλεσε τους οικοδόμους μαζί με όλο το λαό της περιοχής «να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα για τους σεισμόπληκτους, την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπ. Βορτελίνος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε ότι «προτάσεις για την ουσιαστική αποκατάσταση των σεισμόπληκτων έχουν γίνει και από το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία των Οικοδόμων και από το ΠΑΜΕ. Δε μας λείπουν οι προτάσεις, αλλά η βούληση της κυβέρνησης και αυτό γιατί οι προτάσεις μας έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της ΟΝΕ».

«Θα επιμείνουμε για να μην ξεριζωθεί η λέξη αλληλεγγύη από τη συνείδηση των εργατών και να μην περάσει ο ατομικισμός», τόνισε ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, ενώ υπογράμμισε πως έρχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. «Είναι εγκληματικό - κατέληξε - οι εργαζόμενοι να επικροτήσουμε στις εκλογές αυτές τις αντεργατικές πολιτικές. Θέλουν να μας υφαρπάξουν την ψήφο, ας μην το επιτρέψουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ