Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Στην «κόψη του ξυραφιού» τα προβλήματα των ΕΒΕ

Επικίνδυνες για τους ΕΒΕ και τα συμφέροντά τους οι μεθοδεύσεις των παρατάξεων που ασπάζονται το «μονόδρομο» της ΟΝΕ

Με τα προβλήματα να ταλανίζουν όσο ποτέ άλλοτε τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους της χώρας, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, έληξαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας. Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου, πέρα από τις παραταξιακές διαφορές και τις μικροκομματικές μεθοδεύσεις, είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και γι' αυτό τίθεται ως επιτακτική ανάγκη η άμεση και συγκεκριμένη στήριξή της.

Αν και οι πλειοψηφούσες στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΜΜΕ, στα λόγια αναγνωρίζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, ωστόσο, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ακόμα και με παρατυπίες, επιχειρούν να μετατρέψουν τη ΓΣΕΒΕΕ σε ένα συνδικαλιστικό όργανο που θα διατηρεί μόνο τη διεκδικητική φρασεολογία των περασμένων χρόνων, «ευνουχίζοντας» όμως το πρακτικό και εκ των καταστάσεων επιβαλλόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα των εκατοντάδων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι παραπάνω παρατάξεις προχώρησαν παράτυπα, και σε κάποιο βαθμό πραξικοπηματικά, στο να «νομιμοποιήσουν» και έμπρακτα την ελαστικοποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω παρατάξεις, προκειμένου να μειώσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ, που στις εκλογές του προηγούμενου συνεδρίου είχαν καταλάβει την πρώτη θέση, αξιοποιώντας την πλειοψηφία τους, επέτρεψαν τη συμμετοχή στο συνέδριο πέντε κλαδικών ομοσπονδιών που δεν πληρούσαν τους όρους συμμετοχής, μόνο και μόνο για να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων.

Στις «συμπληγάδες πέτρες»

Και ενώ είναι κοινός τόπος ότι τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, είναι ακόμα περισσότερο γνωστό και καταγγέλλεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ, στα πλαίσια της γιγαντοποίησής τους, στραγγαλίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους. Ωστόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ «ευελπιστεί» ότι η λύση των οξύτατων προβλημάτων, που κάθε χρόνο βάζουν «λουκέτο» σε δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις, θα προκύψει μέσω της συναίνεσης και της υποταγής στις κυβερνητικές επιλογές και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Η «αλλαγή πολιτικής» υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επισήμανε στην εισήγησή του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος, σε κανένα σημείο δε σχετίζεται με την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής- αντιαναπτυξιακής πολιτικής, αλλά απλά εννοεί την προσπάθεια επίλυσης μιας σειράς επιμέρους προβλημάτων, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκαν οι διαπιστώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ. Στα ίδια περίπου κινήθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, που παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο συνέδριο. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, εξήρε την πολιτική της κυβέρνησής του και κάλεσε τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να «γίνουν ευρηματικοί και να διαμορφώσουν από μόνοι τους όρους παιχνιδιού στην αγορά», ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις του ανταγωνισμού!

Χαιρετίζοντας στο συνέδριο ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία περίοδο σκληρής λιτότητας. Συνεχίζοντας τόνισε πως «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία πάει καλά, ωστόσο, όμως, όπως και εσείς αναφέρετε, το εισόδημά σας μειώνεται καθημερινά». Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δραματική, ενώ έκανε λόγο για την ασύδοτη λειτουργία των μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες έχουν πάρει στα χέρια το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σε ό,τι αφορά στους αγώνες των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, τους οποίους χαρακτήρισε επιβεβλημένους, έδωσε τη διάσταση της συσπείρωσης και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. «Ο αγώνας σας - είπε - δεν πρέπει να είναι μόνο διεκδικητικός, αλλά πρέπει να βρίσκει και έρεισμα σε πολιτικό επίπεδο. Χρειάζεται να συσπειρωθείτε με όλους εκείνους που πλήττονται από αυτή την πολιτική, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη σύσταση του μετώπου αντίστασης στη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντίστασή σας, είναι δεδομένο ότι η συρρίκνωση του κλάδου σας θα συνεχιστεί».

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ διαμορφώθηκαν ως εξής: ΠΑΣΚΕΒΕ, 74 ψήφοι και 19 έδρες, ΔΑΚΜΜΕ, 48 ψήφοι και 12 έδρες, ΔΗΚΕΒΕ, 45 ψήφοι και 11 έδρες, ΑΣΚΕΒΕ, 18 ψήφοι και 4 έδρες, «Ανανεωτική Κίνηση» 15 ψήφοι και 4 έδρες, «Ανεξάρτητος Συνδυασμός Αρτοποιών» 6 ψήφοι και 1 έδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ