Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πράσινο φως» για οικοδομικές άδειες

Θα χορηγηθούν οικοδομικές άδειες για τα κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στις περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε το «οκέι» για να ξανακτίσουν όσοι επλήγησαν από τον τελευταίο σεισμό, καθώς έκρινε νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προέβλεπε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών για να κτιστούν ή να επισκευαστούν κτίρια, ακόμη και αν βρίσκονται σε μη άρτια οικόπεδα ή είχαν ανεγερθεί αυθαίρετα.

Στην απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου πρυτάνευσε η ανάγκη αποκατάστασης των πληγέντων από τους σεισμούς. Εξάλλου, και στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ανοικοδόμηση ή ανακατασκευή στην Αττική και Βοιωτία κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, θεσπίζει μεν εξαιρετικό δίκαιο, το οποίο υπαγορεύεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Το προεδρικό διάταγμα αφορά οικοδομικές άδειες για κτίρια κατοικιών και όχι για βιομηχανικές - βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου.

Ωστόσο, το ΣτΕ συμπληρώνει και κάποια κενά του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιβάλλει μερικές προσθήκες, ώστε να μην κτιστούν ή επισκευαστούν ακίνητα που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές, καθώς και για ειδικές περιοχές που αναγνωρίζεται απόλυτη προστασία, όπως ρέματα, ορεινοί όγκοι κλπ.

Επίσης, στο υπ' αριθμό 138/2000 πρακτικό το ΣτΕ επισημαίνει ότι:

  • Στο Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ανακατασκευή ή η επισκευή κτιρίου επιτρέπεται υπό τον όρο να τηρηθούν οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
  • Είναι ανάγκη να συμπληρωθεί η διάταξη που προβλέπει την ανακατασκευή οικοδομών με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς για την αντισεισμικότητα των κτιρίων.
  • Πρέπει να διαγραφεί η διάταξη που επιτρέπει να γίνεται επιτελική εφαρμογή μεταξύ των προγενέστερων κτιριοδομικών κανονισμών και αυτού που ισχύει σήμερα.

Προς επίρρωση της νομιμότητας του Προεδρικού Διατάγματος το ΣτΕ επικαλείται παρόμοιες ρυθμίσεις, παραθέτοντας γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις από το 1946 έως το 1996.

Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, ότι σε πρόσφατη νομολογία του το Ε` Τμήμα του ΣτΕ είχε αρνηθεί ως αντισυνταγματική ακόμα και δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης σε πληγείσες περιοχές.

Τέλος, με το Προεδρικό Διάταγμα δεν επιτρέπεται η ανέγερση ή επισκευή σε δάσος, αιγιαλό, αρχαιολογική ζώνη και στην περίπτωση αυθαίρετων της πρώτης γενιάς του νόμου 1337/83.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ