Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ
Αρνητική απόφαση για χωματερή στο Ηράκλειο

«Κόκκινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην απόφαση του νομάρχη Ηρακλείου για ίδρυση και λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής στερεών αποβλήτων στη θέση «Χοντρό Χαράκι» στα όρια του Δήμου Ηρακλείου.

Στην υπ' αριθμό 1048/2000 απόφαση του ΣτΕ (υπό επταμελή σύνθεση) αναφέρεται ότι η πράξη του νομάρχη εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών και ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία του άρθρου 8 της κοινής υπουργικής απόφασης του 1986.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επικαλείται ΕΟΚική οδηγία (75/442/ΕΟΚ), η οποία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας με κοινή υπουργική απόφαση του 1986. Στην οδηγία αυτή αναφέρεται ότι για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών θα πρέπει να καταρτιστεί σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο, σε περιφερειακό και σε επίπεδο νομού, πράγμα που δεν έγινε για τη χωματερή στη θέση «Χοντρό Χαράκι» του Ηρακλείου Κρήτης.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει εταιρία και στρεφόταν κατά των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Υγείας και Γεωργίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του νομάρχη Ηρακλείου Κρήτης (17-8-1990), με την οποία εγκρίθηκε η καταλληλότητα του χώρου που βρίσκεται στη θέση «Χοντρό Χαράκι» του Δήμου Ηρακλείου για την υγειονομική ταφή των στερεών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ