Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στον πυρήνα κρίσιμων γεωπολιτικών διεργασιών

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Τη διαπίστωση ότι οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό το επόμενο διάστημα θα συνδεθούν ακόμα πιο στενά με μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, επιβεβαιώνουν καθημερινά οι τοποθετήσεις και οι επαφές Κυπρίων, αλλά και άλλων αξιωματούχων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εστιάζουν στην ανάγκη να υπάρξει «γρήγορη» και «ρεαλιστική λύση».

Χτες το απόγευμα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (μετά από πρόσκληση του δεύτερου)...

Στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο για ζητήματα γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν περνά μέρα που να μην αναλύεται η σημασία που θα έχει η «επανένωση» της Κύπρου για τη «σταθερότητα της περιοχής» και την προώθηση νέων μονοπωλιακών επενδύσεων. Μιλώντας την Τετάρτη στην 1η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την επιδιωκόμενη λύση θα πετύχουμε έτσι ώστε να αναληφθεί ακόμη και ο γεωστρατηγικός ρόλος της πατρίδας μας, για να επιτρέψουμε περαιτέρω μεγάλες επενδύσεις που αφορούν την Ενέργεια, να αλλάξουμε δηλαδή την πορεία της χώρας, πέραν του Τουρισμού, των Υπηρεσιών και των Μεγάλων Αναπτύξεων, και να υπάρξει και προς τη βιομηχανική πλευρά ανάπτυξη.

Μια τέτοια αξιοποίηση στο κρίσιμο γεωγραφικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου θα χρησιμεύσει ως ένα μέσο για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας». Διαφημίζοντας τη σύσφιξη συνεργασιών προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά και αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα για την επίτευξη συμβιβασμών, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ανοίξαμε τον δρόμο με τις συνεργασίες που οικοδομούμε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, βεβαίως, αλλά και τις άλλες χώρες της περιοχής μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Δε λειτουργούμε στη λογική του άξονα ή του αντι-τουρκικού τόξου. Οικοδομούμε συνεργασίες ανοιχτές για όλους και στηριγμένες σε οικουμενικές αρχές και διεθνείς συμφωνίες. Η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη να εμπλουτίσει αυτό το σύστημα γεφυρών ειρήνης. Είναι κοινώς αποδεκτό πως η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό, θα καταστεί η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή μας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υποδομές, τις νομοθεσίες και το προσωπικό που διαθέτουμε, δημιουργεί επιπρόσθετα κίνητρα στους ξένους, αλλά και στους ντόπιους επενδυτές».

Στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ, αναφέρθηκε στις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες που θα φέρει η λύση του Κυπριακού σε τομείς όπως ο Τουρισμός και η Ναυτιλία, αλλά και τα «οφέλη» που θα υπάρξουν για ολόκληρη την περιοχή με την ενεργειακή συνεργασία. Μιλώντας στο 31ο συνέδριο της κυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ (μέσω της οποίας δραστηριοποιούνται και Κύπριοι επιχειρηματίες) η Σλόατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν τον τελευταίο καιρό σε επενδύσεις συνολικά 660 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο, στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και την Ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, στον κυπριακό Τύπο διέρρευσαν χτες «πληροφορίες» (του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων) που εμφανίζουν την Ουάσιγκτον να επιμένει για «λύση» που θα εγγυηθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στους «ευρωατλαντικούς θεσμούς», εννοώντας και το ΝΑΤΟ. Τέτοιες επιδιώξεις φυσικά δεν είναι άγνωστες, ωστόσο αστικά επιτελεία τις προσεγγίζουν κριτικά, στο πλαίσιο και ενδοαστικών διαφωνιών για τις συμμαχίες που πρέπει να προτάξει η Λευκωσία (βλέπε π.χ. σχέσεις με Μόσχα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ