Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ολος ο καβγάς γίνεται για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος... »

Ο Γιάννης Βλάχος, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, πρόεδρος του παραρτήματος Σαλαμίνας του Συνδικάτου και μέλος της Επιτροπής εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είπε στο «Ριζοσπάστη» ότι μετά το «ατύχημα» οι εργολάβοι ξεκίνησαν να δίνουν ρεπό μία μέρα τη βδομάδα, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωτικό.

«Δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε για δουλειά χωρίς ανάσα, ούτε για παραπάνω ώρες εργασίας, όμως το 12ωρο ημερησίως παραμένει», σημειώνει ο ίδιος και περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε πριν το «ατύχημα»: «Η ένταση της εργασίας και οι πολλές ώρες καθημερινά, επτά μέρες τη βδομάδα λύγιζαν και τον πιο δυνατό. Το σώμα παθαίνει σοκ, τρέμει. Απειροι αλλά και έμπειροι εργαζόμενοι είχαν λιώσει στην κυριολεξία. Ανέβαιναν στα τριάντα μέτρα ύψος και κατέβαιναν γιατί δεν άντεχαν».

Για τα ΕΛΠΕ καταγγέλλει ότι «η εργοδοσία έχει διώξει το 40% του έμπειρου προσωπικού, που ήταν χειριστές μονάδων, επειδή της φαίνονταν ακριβοί. Στη θέση τους φέραν νεότερα παιδιά, άπειρα και φυσικά φτηνότερα, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται το καθεστώς της εργολαβίας, όπου οι μισθοί είναι ακόμα πιο χαμηλοί. Ολος ο καβγάς γίνεται για να ρίξουνε τα μεροκάματα, να έχουν μεγαλύτερο κέρδος».

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο, όπως λέει, «η εργοδοσία χρησιμοποίησε για τις εργασίες συντήρησης ως έμπειρους τεχνίτες το υπάρχον εργολαβικό προσωπικό και προσέλαβε επιπλέον ως βοηθούς ανειδίκευτους εργάτες».

Στη στάση της εργοδοσίας μετά το ατύχημα στέκεται ο Σταύρος Χρηστίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Αττικής και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

«Το πόρισμα που έβγαλε η ίδια η εργοδοσία των ΕΛΠΕ δείχνει και την προκλητική στάση της» σημειώνει και εξηγεί: «Θεωρεί πάγια πρακτική τα εξαντλητικά 12ωρα. Το γεγονός ότι δεν ήχησε ο συναγερμός την ώρα της φωτιάς, το υποβιβάζει σε απλή εντύπωση των εργαζομένων! Συνολικά βγάζει από πάνω της τις ευθύνες της, χαρακτηρίζει το "ατύχημα" τυχαίο γεγονός που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και στο στατικό ηλεκτρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή ρίχνει την ευθύνη σε εννέα συναδέλφους».

Σε άλλο σημείο της κουβέντας, μας λέει: «Αποτελεί ύβρι για τους νεκρούς συναδέλφους μας και τραυματίες αυτή η εκδοχή. Αποκρύπτει τα πραγματικά αίτια, δηλαδή ότι στο όνομα του κυνηγητού του καπιταλιστικού κέρδους υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, μεγάλη πίεση χρόνου, εργάτες που δουλεύουν ασταμάτητα».

Προκλητικό - όπως το χαρακτηρίζει - είναι επίσης το γεγονός ότι η εργοδοσία μετά το «ατύχημα» έκανε συγκεντρώσεις σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα για να πείσει τους εργαζόμενους ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστούν οι εργασίες, αλλιώς θα κλείσει το εργοστάσιο.

«Ζήτησε από τον κόσμο να βάλει πλάτη για την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ μετράμε τέσσερις νεκρούς συναδέλφους. Ισχυρίζεται ότι τώρα με τη νέα συγκυβέρνηση θα "ενισχύσουμε" όλοι μαζί, εργάτες και εταιρεία, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αποκρύπτουν όμως ότι ο Ομιλος των ΕΛΠΕ εξυπηρετεί τα κέρδη του Λάτση και των μετόχων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων», καταγγέλλει ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ