Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΥΓΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
Τιμή στους εκτελεσμένους του θανατοδικείου της Τρίπολης

Στις 5 Ιούλη η πανελλαδικού χαρακτήρα εκδήλωση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση πανελλαδικού χαρακτήρα θα τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αϊ - Θανάση στην Τρίπολη, στις 5 Ιούλη, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στο πρόσωπο των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947 - 1949.

Το Στρατοδικείο Τρίπολης δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1947 σε εφαρμογή του «Γ' Ψηφίσματος», που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1946. Η αστική τάξη της Ελλάδας, με τη στήριξη των «σύμμαχων» καπιταλιστικών κρατών, μπροστά στην απειλή απώλειας της εξουσίας της από τον ένοπλο λαό με ηγέτη το ΚΚΕ, πήρε έκτακτα κατασταλτικά μέτρα θωράκισης της εξουσίας της.

Το Στρατοδικείο Τρίπολης έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες, ενώ «μοίρασε» συνολικά έξι χιλιετίες φυλακή. Καταδικάστηκαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και αντάρτες του ΔΣΕ που πιάστηκαν ζωντανοί στα πεδία των μαχών. Καταδικάστηκαν και όσοι εξέφραζαν συμπάθεια ή βοηθούσαν τους αντάρτες του ΔΣΕ, έστω και με «μια φέτα ψωμί».

Το παράδειγμα των εκατοντάδων εκτελεσμένων κομμουνιστών, που στα έκτακτα στρατοδικεία δε λύγισαν, αλλά στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ», αποτελεί απόδειξη της κομμουνιστικής στάσης ζωής, ηρωισμού, αντοχής στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Δεν επέλεξαν τη «δήλωση μετανοίας», την υποταγή και το συμβιβασμό με τους εκμεταλλευτές τους, γιατί ένιωθαν ότι, απέναντι στους καταπιεστικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης, δεν εκπροσωπούν ούτε υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά το ψωμί, τα δικαιώματα, τη λευτεριά του λαού, στη δύναμη του οποίου πίστευαν και δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους. Γιατί ήξεραν ότι υπερασπίζονταν αυτό που έπρεπε να γίνει, αυτό που είναι δίκαιο, αληθινό, αναγκαίο.


Η μακέτα του μνημείου για τους εκτελεσμένους στην Τρίπολη
Η μακέτα του μνημείου για τους εκτελεσμένους στην Τρίπολη

Απόφαση στρατοδικείου
Απόφαση στρατοδικείου

Ζωγραφιά εκτέλεσης σε πόρτα κελιού στα κρατητήρια του στρατοδικείου
Ζωγραφιά εκτέλεσης σε πόρτα κελιού στα κρατητήρια του στρατοδικείου

Συνοδευτικό κρατουμένου που παραδόθηκε στη φρουρά για να πάει στον τόπο της εκτέλεσης
Συνοδευτικό κρατουμένου που παραδόθηκε στη φρουρά για να πάει στον τόπο της εκτέλεσης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ