Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναμένεται η διερεύνηση για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο υποψήφιος του HDP για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι ιδρυτικό στέλεχος του AKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολύωρη η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας τουρκικής Βουλής, που ξεκίνησε μεσημέρι και δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα κρατούσε τουλάχιστον δέκα ώρες, εξαιτίας της μακράς διαδικασίας ορκωμοσίας των μελών του Σώματος.

Χρέη προεδρεύοντα του Σώματος ανέλαβε ο πρώην ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, επειδή είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους βουλευτές. Στους έξι νεότερους βουλευτές που επρόκειτο να αναλάβουν χρέη γραμματέα, συμπεριλαμβανόταν και η ανιψιά του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, η Ντιλέκ Οτσαλάν.

Την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, για της οποίας την έκβαση πολλοί εκτιμούν ότι θα στείλει μηνύματα και για τις διακομματικές επαφές, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μόλις εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής, θα ανατεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του AKP (που εξέλεξε 258 έδρες), που θα έχει στη διάθεσή του 45 μέρες. Αν το AKP δεν κατορθώσει να βρει κυβερνητικό «εταίρο», τότε εντολή αναμένεται να δοθεί και στο CHP (εξέλεξε 132 έδρες), που όμως θα χρειαστεί να αναζητήσει τουλάχιστον δύο άλλους «εταίρους».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το φιλοκουρδικό HDP πρότεινε για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, πρώην αντιπρόεδρο και ιδρυτικό στέλεχος του AKP. Ο Φιράτ - κουρδικής καταγωγής - αποχώρησε από το AKP το 2014, κατηγορώντας το τότε κόμμα του ότι εξελίχθηκε σε πεδίο ευνοϊκό για διαφθορά.

Ο Φιράτ ήταν ένας από τους αρκετούς βουλευτές του AKP που έφυγαν από αυτό, αρχής γενομένης από το σκάνδαλο που ξέσπασε το Δεκέμβρη του 2013, με επίκεντρο διάφορους υπουργούς της τότε κυβέρνησης Ερντογάν, αναζωπυρώνοντας διάφορες διεργασίες και αναλύσεις και για το ίδιο το μέλλον του ΑΚP.

Πάντως, συνεργασίες όπως αυτή με τον Φιράτ, είναι ενδεικτικές για το ποιοι στεγάζονται σήμερα υπό τη σκέπη του HDP και το ρόλο που αναλαμβάνει στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ