Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρατείνονται τα παζάρια έως την Παρασκευή

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ακόμη μία παράταση τουλάχιστον έως την Παρασκευή φαίνεται πως παίρνουν οι μαραθώνιες, σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους του Ιράν και της Ομάδας των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας στη Βιέννη, καθώς, παρά τις διαφωνίες, οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων έως ότου καταφέρουν να περάσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν στο πλαίσιο μίας «συνολικής» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε χτες βράδυ ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «παρά τις κάποιες στιγμές έντασης», σημειώνοντας ως «κοινή εκτίμηση» τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Η ίδια κατέληξε πως «τα τελευταία, δύσκολα, πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να λυθούν».

Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής αποστολής, Μαρί Χαρφ, είπε ότι η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των άλλων χωρών παρατείνεται έως την Παρασκευή «ώστε να δοθούν στους διαπραγματευτές λίγες ακόμη ημέρες για να τελειώσουν τη δουλειά τους».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι οι πλευρές «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στο κλείσιμο μίας συνολικής συμφωνίας από όσο σήμερα» τονίζοντας επίσης πως «παραμένουν οι σημαντικές διαφωνίες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι υπάρχει «κάθε λόγος» να πιστεύει κανείς ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία στις επόμενες «λίγες ημέρες» και ότι υπάρχει μια «κατανόηση» ότι οι περισσότερες από τις ισχύουσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα αρθούν. «Υπάρχει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με τις κυρώσεις - είναι το πρόβλημα του εμπάργκο των όπλων», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ