Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο 37χρονος Παλαιστίνιος Χάντερ Αντνάν, που έκανε απεργία πείνας επί 56 ημέρες, αφέθηκε ελεύθερος από τις ισραηλινές αρχές τη νύχτα του Σαββάτου. Βρισκόταν στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο, υπό τη λεγόμενη «διοικητική κράτηση», μία «φόρμουλα» που έχουν βρει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, για να φυλακίζουν πολιτικούς κρατουμένους χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες, επί τουλάχιστον ένα εξάμηνο, το οποίο μπορεί να ανανεώνουν επ' αόριστον. Ο Αντνάν δεν ήταν μόνος του. Εδώ και βδομάδες, δεκάδες διαδηλώσεις υποστήριξής του πραγματοποιούνταν από όλα τα παλαιστινιακά κινήματα τις τελευταίες βδομάδες, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λίβυοι αξιωματούχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ, ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που τους μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπερναντίνο Λεόν. Ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από την παράλληλη κυβέρνηση που έχουν φτιάξει Λίβυοι ισλαμιστές με έδρα την Τρίπολη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι Ουιγούροι που πρόσφατα η Ταϊλάνδη απέλασε, ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν στην Τουρκία και από κει σε Συρία και Ιράκ, για να συμμετάσχουν στην «τζιχάντ», μετέδωσε το «Σινχουά». Η απέλαση των Ουιγούρων που ζητούσε το Πεκίνο, είχε προκαλέσει την αντίδραση και της Τουρκίας, που τον τελευταίο καιρό αντιδρά κατά «παραβιάσεων» δικαιωμάτων των μουσουλμάνων από το κινεζικό κράτος. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες, σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη έγιναν διαδηλώσεις κοντά σε κινεζικά προξενεία και κάποιες «στοχοποίησαν» Κινέζους τουρίστες.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Βουλευτικές εκλογές για τις 8 του επόμενου Νοέμβρη προκηρύχτηκαν στη Μιανμάρ της νοτιοανατολικής Ασίας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία (LND) αναμένεται να επικρατήσει, ωστόσο η επικεφαλής του, Αούνγκ Σαν Σου Κι, θα συναντήσει εμπόδια στην ανάδειξή της ως προέδρου από τη νέα βουλή, εξαιτίας νόμου που απαγορεύει κάτι τέτοιο για άτομο παντρεμένο με ξένο υπήκοο, όπως είναι και η ίδια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους» σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, Χαφίζ Σαΐντ, σκοτώθηκε μετά από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσαν εκπρόσωποι και των αφγανικών αρχών.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οκτώ ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε γηροκομείο στη βόρεια Ισπανία, ενώ έντεκα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Ο δήμαρχος της Κουάρτε, όπου βρισκόταν το ίδρυμα, δήλωσε ότι ο θάνατος προήλθε λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα και ότι το κτίριο «φαίνεται να έχει λίγες ζημιές εξωτερικά».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νεώτερες αποκαλύψεις αμερικανικών δικτύων αναφέρουν ότι ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολόγων στις ΗΠΑ συνεργάστηκε με τη CIA και άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, προκειμένου να επινοήσει δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές, για να υποστηρίξει τις απάνθρωπες τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Ολοκληρώνεται η πολυήμερη περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στη Λατινική Αμερική, που τον έφερε σε Εκουαδόρ, Βολιβία και Παραγουάη. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πάπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα που συχνά αξιοποιούνται στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, αλλά και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ