Τρίτη 21 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μακελειό σε πολιτιστικό κέντρο στη μεθόριο με Συρία

Τουλάχιστον 30 νεκροί στην πόλη Σουρούτς, ενώ ήταν σε εξέλιξη μαζική εκδήλωση

Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε νεκρούς και τραυματίες
Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε νεκρούς και τραυματίες
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τους 30 είχαν φτάσει οι νεκροί, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από έκρηξη βόμβας χτες το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο Αμαρα στην πόλη Σουρούτς της ανατολικής επαρχίας Σανλιούρφα στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στο κέντρο βρίσκονταν εκατοντάδες μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF), στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμβολή στην ανοικοδόμηση της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Συρία, η οποία βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Σουρούτς. Το σημείο της επίθεσης γέμισε πτώματα και ακινητοποιημένα σώματα, καθώς οι τραυματίες έφτασαν τους 100, με πολλούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και γι' αυτό να αναμένεται αύξηση των νεκρών. Το κέντρο διοικεί ο δήμος Σουρούτς, όπου σήμερα πλειοψηφούν οι δυνάμεις του φιλοκουρδικού HDP.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση «η οποία στοχεύει εναντίον της ενότητας της χώρας», ενώ σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η επίθεση έγινε από το «Ισλαμικό Κράτος». Ο ίδιος είχε καλέσει νωρίτερα τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη ενάντια στην τρομοκρατία.

Την επίθεση καταδίκασε το Ρεπουμπλικάνικο CHP ενώ οι δύο πρόεδροι του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν για την αποτροπή ανάλογων επιθέσεων και κατήγγειλαν όσους στηρίζουν τους τζιχαντιστές ως συνεταίρους της επίθεσης.

Η πολύνεκρη επίθεση γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή με «αξιοποίηση» και της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν και οι ενδοαστικές διεργασίες στην ίδια την Τουρκία με αιχμή θέματα όπως οι σχέσεις με την κουρδική κοινότητα και επίκεντρο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Επιπλέον, τις τελευταίες βδομάδες η Αγκυρα βρίσκεται σε στρατιωτική «ετοιμότητα» στη μεθόριο, εξετάζοντας ανοιχτά το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, με πρόσχημα την απειλή που συνιστά το «ΙΚ» για τη χώρα (που βέβαια τώρα θυμήθηκε, αφού για χρόνια στήριζε τους «τζιχαντιστές»...) και την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Η αλήθεια είναι όμως πως η Αγκυρα ανησυχεί για τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και τις συνέπειες που πιθανώς θα έχει για την ίδια η αναβαθμισμένη δράση των Κούρδων (σε πολλά επίπεδα), σε συνδυασμό με μια σειρά εξελίξεις και φυσικά στόχους που δεν έχει αλλάξει όπως η ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ