Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Προσπάθεια εξαπάτησης του λαού

Παίζοντας το παιχνίδι της κοροϊδίας και του αποπροσανατολισμού, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την ιδιοκτησία των μέτρων, αλλά θα τα εφαρμόσει»!

Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού σε βάρος του λαού έδωσε χτες ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Το Κόκκινο», ενώ σαφές μήνυμα για... ξεκαθάρισμα λογαριασμών εξέπεμψε προς τους διαφωνούντες του κόμματός του, στο φόντο της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί δύο ώρες βομβάρδιζε τις λαϊκές συνειδήσεις με τα ιδεολογήματα και τα διλήμματα της αστικής τάξης όπως «μνημόνιο ή κατάρρευση και χρεοκοπία». Λίγο - πολύ εμφάνισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ως επιτυχία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το δικό του μνημόνιο είναι πολύ καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως ...«ταξική πάλη» την μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ...«κίνηση επαναστατικής τακτικής» τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το νέο μνημόνιο!

Βασικός στόχος του Αλ. Τσίπρα ήταν να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ιδιοκτησία των αντιλαϊκών μέτρων και του προγράμματος», δηλαδή να πει λίγο - πολύ ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να τη χρεώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας, αφού ...διευκρίνισε ότι «δεν είπα εγώ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια», πρόσθεσε ότι «στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε ...τα δίκαια του λαού» για να προσθέσει: «Δεν ωραιοποιούμε, δεν μηδενίζουμε. Η ταξική πάλη είναι μια διαρκής αναμέτρηση. Δεν κερδίζεται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το να πάρεις τη διακυβέρνηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις αυτομάτως την εξουσία»! Εσπευσε, βέβαια, να συμπληρώσει ότι: «Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε μέσα στο υπάρχον διεθνές πλαίσιο», εννοώντας προφανώς το πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν δυνατότητες για μια αριστερή διακυβέρνηση μέσα στο υπάρχον πλαίσιο»!

Θα εφαρμόσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά δεν θα τη χρεωθούμε!

Σε ερώτηση που του έγινε πώς είναι δυνατόν να είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς και από την άλλη εργαζόμενοι να διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα που παίρνει ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες του προγράμματος. Το εφαρμόζουμε και παράλληλα κάνουμε αντισταθμιστική πολιτική και δίνουμε την κοινωνική μάχη». Δηλαδή ο πρωθυπουργός είπε ότι εμείς θα υλοποιήσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά δεν πρόκειται να την χρεωθούμε. Ταυτόχρονα, σπέρνει αυταπάτες ότι με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα θα ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι. Βέβαια, χαρακτηριστική είναι η απάντηση της Κ. Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι το ζήτημα δεν είναι τα ονόματα, ούτε οι πολιτικές σκοπιμότητες, ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος καθορίζεται από την αποφασιστικότητα στην υλοποίησή του.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Βρυξελλών ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν έλεγε «όχι» όπως ο ίδιος θα ήθελε, θα κατέρρεε καταρχήν το τραπεζικό σύστημα και ότι «η Ευρώπη θα καταστρεφόταν πολιτικά, αλλά η Ελλάδα θα καταστρεφόταν οικονομικά». Ανέφερε: «Η συμφωνία είναι πύρρειος νίκη των δανειστών. Επώδυνος συμβιβασμός για τη χώρα. Και μια μεγάλη ηθική νίκη. Ο συμβιβασμός είναι μέρος της επαναστατικής τακτικής και ο Λένιν το έχει αναφέρει στο βιβλίο ο αριστερισμός η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού (...) Ο Λένιν λέει ότι αν στην απειλή ενός ληστή "τα λεφτά σου ή τη ζωή σου" δώσεις τα λεφτά σου, αυτό είναι θεμιτός συμβιβασμός» για να προσθέσει: «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Το Grexit παραμένει στο τραπέζι. Και θα παραμένει μέχρι την απόφαση για το χρέος (...) Κάποιοι λένε - συμπλήρωσε - ότι σε τέτοιες συνθήκες η παραμονή της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν έχει νόημα. Θέλουν να πούμε "λαέ αποτύχαμε. Φεύγουμε για να σε κυβερνήσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα". Και να φύγουμε την ώρα που ο λαός μας λέει να μείνουμε» και πρόσθεσε προσπαθώντας να διαστρεβλώσει ακόμα και την Ιστορία: «Αντε και αποφασίζουμε ότι δε θα κυβερνήσουμε, τι σημαίνει; Οτι θα αποφύγουμε να συμμετέχουμε στις επόμενες εκλογές για να μη μας ψηφίσει ο κόσμος, όπως έκανε το ΚΚΕ το '46;».

Επιχειρηματολογώντας ότι το δικό του μνημόνιο είναι καλύτερο είπε: «Τα δύο προηγούμενα μνημόνια είχαν αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Με ομαδικές απολύσεις και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το μνημόνιο έχει δημοσιονομική προσαρμογή 3% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια. Με αποκατάσταση αδικιών και χωρίς ονομαστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΦΠΑ είναι βεβαίως πρόβλημα. Αλλά δεν είναι συγκρίσιμη η ονομαστική μείωση 40% σε μισθούς και συντάξεις τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, με την αύξηση 10% στον ΦΠΑ»!

Τέρμα στην πολυσυλλεκτικότητα ή εκλογές

Μιλώντας για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το μοντέλο της πολυσυλλεκτικότητας δουλεύει όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Οταν όμως κυβερνάς δεν μπορεί να λειτουργήσει». Πρόσθεσε πως «οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Οποιος δεν θέλει να τις τηρεί θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της ΚΟ». Είπε ότι «υπάρχει στρατηγική διαφωνία στο εσωτερικό μας» και πρέπει να «επιλυθεί με συντεταγμένη διαδικασία. Να πάρει το κόμμα αποφάσεις», ενώ εκτίμησε πως «φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη». Είπε ακόμα ότι «είμαι ο εγγυητής της ενότητας, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

Αναφερόμενος στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως «έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια. Υπάρχουν σχέσεις προσωπικής εκτίμησης. Αλλά υπάρχει προβληματικό αποτέλεσμα. Δεν είναι κατανοητή η στάση "σε καταγγέλλω για να σε στηρίξω".

Ο διαδικαστικός κλεφτοπόλεμος δεν είναι αντίσταση στην τρόικα. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ