Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κανονικά η φορολεηλασία με ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση αγροτών

Το σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιούλη θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, διαλύοντας οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε ότι ενδεχομένως τα μέτρα που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών ή τον ΕΝΦΙΑ θα εφαρμόζονταν με τροποποιήσεις, όπως εντέχνως μέσω διαρροών άφηνε να αιωρείται η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές το διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% που είναι σήμερα), αλλά και συνολική κατάργηση της όποιας «προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης» απολάμβαναν ακόμη οι αγρότες, με μέτρα όπως η εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, οι επιστροφές ΦΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών γίνονται προσπάθειες ώστε να μη χτυπηθεί η πρωτογενής παραγωγή, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο παρά ανέξοδο ευχολόγιο. Επίσης, για τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε ότι για φέτος ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ και ο φόρος θα υπολογιστεί βάσει των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών, αν και ακόμη παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης.

Κατά τ' άλλα, ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ενώ ξεκαθάρισε την «αποφασιστικότητα» της ηγεσίας του υπουργείου να κορυφωθούν οι φοροέλεγχοι παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όπως το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό κάποιες μέρες της βδομάδας, ώστε το προσωπικό τους να απασχολείται απερίσπαστα με τους ελέγχους και τις βεβαιώσεις φόρων, αλλά και η ενίσχυση του προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών μέσω αποσπασμένων υπαλλήλων και μετατάξεων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ