Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Στο δρόμο της συμπαράταξης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Την ανάδειξη του σχολείου και του εκπαιδευτικού, που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, επιδιώκει η παράταξη στο 10ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ολοκληρώνονται αύριο με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ που σήμερα συνεχίζονται με την κρίσιμη συζήτηση για τα οικονομικά - συνταξιοδοτικά - εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών, τα εκπαιδευτικά θέματα και την κατάληξη σε απόφαση. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ μέσα από αυτό το συνέδριο θα δώσει τη μάχη για την ανάδειξη του ρόλου που πρέπει να υπηρετεί το σύγχρονο σχολείο, της θέσης του εκπαιδευτικού και της ανάγκης συστράτευσης των εκπαιδευτικών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση της αντιδραστικής επίθεσης.

«Η κυβέρνηση προχωρά με βίαιο τρόπο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα πλαίσια της ΕΕ, προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την ανατροπή των κατακτήσεών μας», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στη διακήρυξη με την οποία απευθύνεται στους αντιπροσώπους στη 10η γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ. Περιγράφοντας το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται το συνέδριο σημειώνει: «Τα ραγδαία γεγονότα που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο του κλάδου μας, η επιδρομή στο βιοτικό επίπεδο και τις εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση του 8ωρου, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, η σκληρή επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τελευταία ο πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά των λαών των Βαλκανίων, που οδήγησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τώρα απειλεί να βάλει φωτιά σε όλα τα Βαλκάνια, μπορεί να ευχαριστούν τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους. Τους μεγαλοσχολάρχες και τους μεγαλοφροντιστηριούχους, τα τραστ και τις πολυεθνικές. Μπορεί ακόμα να ικανοποιούν την κυβέρνηση που δηλώνει με παρρησία πως, παρά τη λαϊκή καταδίκη θα συνεχίσει ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ την ίδια πολιτική», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην εκπαίδευση πηγάζει από την ανάγκη και απαίτηση των μονοπωλίων να εγκαταλειφθεί το μοντέλο των γενικευμένων κοινωνικών παροχών στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλιση και σε άλλους τομείς και κατά συνέπεια να εγκαταλειφθεί η τυπικά βεβαίως εφαρμοσμένη αρχή περί εξασφάλισης ίσων δυνατοτήτων σε όλους, περί της υποτιθέμενης φροντίδας του κράτους για το συνολικό καλό. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται στα μέτρα που παίρνονται ώστε οι αδύνατοι και κατά κανόνα φτωχοί μαθητές να απομακρυνθούν από το σχολείο, στην εξώθηση του δημόσιου σχολείου, με μοχλό την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού και των μαθητών σε μια ανταγωνιστική λειτουργία.

«Εκείνο που έχει ανάγκη το σχολείο και ο τόπος δεν είναι εκπαιδευτικοί υποταγμένοι και τρομοκρατημένοι, αλλά εκπαιδευτικοί άρτια καταρτισμένοι, μέσα από πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, που θα διορίζονται από την επετηρίδα σε αριθμό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, θα επιμορφώνονται ουσιαστικά σε τακτά χρονικά διαστήματα, με ευθύνη των πανεπιστημίων, σε ετήσιο πρόγραμμα και με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα», επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ που προβάλλει το αίτημα για επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού τώρα και όχι την αξιολόγηση - χειραγώγηση που προωθείται. Παράλληλα επισημαίνει την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασης για το Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο.

Για όλα τα παραπάνω η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στο συνέδριο της ΟΛΜΕ με πρόταση για συνέχιση του αγώνα. «Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο συντονισμένα, στα νέα μέτωπα που βρίσκονται μπροστά μας, όπως αυτό της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, της υποβάθμισης της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων. Συνεχίζεται ως την κατάργηση συνολικά των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για την Παιδεία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και απαιτήσεων».

Και τα παραπάνω βρίσκονται σε συνάρτηση με την επίθεση στα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Ανάγκη, η συμπαράταξη με το εργατικό κίνημα

«Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής κυβερνητικής επίθεσης, εκτός από τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα, είχαν και άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: Το στοιχείο του συντονισμού και της συμπαράταξης των εκπαιδευτικών με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Και αυτή τη συμπαράταξη με τον ταξικό πόλο που διαμορφώνεται στο συνδικαλιστικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στις πλάτες του οποίου πέφτει πλέον το βάρος του αγώνα, μετά τους ελιγμούς συμβιβασμού των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οφείλουμε να τη σφυρηλατήσουμε και να την επεκτείνουμε στους αγώνες που έρχονται».

«Η συμπαράταξη, η αλληλεγγύη, ο συντονισμός, είναι το μεγαλύτερο όπλο μας. Πρέπει να ενισχυθεί, να πλατύνει, να εξελιχθεί σε ένα παλλαϊκό μέτωπο Παιδείας, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο αγώνα που θα διεκδικεί ενιαία τα μορφωτικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ