Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες και «μηνύματα» προς διάφορες πλευρές

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΟΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Καθώς η Αγκυρα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ μέχρι να εξαλειφθούν οι απειλές για τα σύνορά της, το Κατάρ εξέφρασε «επιφυλάξεις» για τη διαφωνία άλλων αραβικών δυνάμεων με τις τουρκικές επιδρομές.

Αναδεικνύοντας ότι οι αντιθέσεις δεν εξαλείφονται ακόμα και μεταξύ των στενότερων «εταίρων», το καταριανό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, παίρνοντας αποστάσεις από τοποθέτηση του Αραβικού Συνδέσμου (μέσω δηλώσεων του γενικού του γραμματέα Ναμπί ελ Αραμπί). Η ανακοίνωση καταγράφει τη στήριξη του Κατάρ «στην Τουρκική Δημοκρατία για τις δράσεις και τα μέτρα που παίρνει για την προστασία των συνόρων της και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητάς της» και επισημαίνει «την ανάγκη η Τουρκία να δράσει άμεσα για να εξοντώσει αυτήν τη απειλή (σ.σ. των τρομοκρατικών οργανώσεων)».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι «καταφθάνουν (αμερικανικά) επανδρωμένα και μη αεροσκάφη και σύντομα θα εξαπολύσουμε μία πλήρη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνολικά», προσπαθώντας να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργεί το γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά «χτυπούν» κύρια θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «τώρα εκπαιδεύουμε και εξοπλίζουμε μαζί με τις ΗΠΑ τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και σύντομα θα αρχίσουμε τη μάχη μας εναντίον του Νταές (σ.σ. "Ισλαμικού Κράτους")... Τότε η περιοχή θα είναι ασφαλέστερη για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, η οποία μάχεται εναντίον του Νταές».

Στο μεταξύ, τα «παζάρια» εντείνονται σε διάφορα επίπεδα, καθώς χτες έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του φιλοκουρδικού τουρκικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε ένα «απρογραμμάτιστο» ταξίδι στις Βρυξέλλες, με στόχο - όπως λένε πολλοί - να συναντήσει αυτοεξόριστα στελέχη του PKK και να εξασφαλίσει στήριξη για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναπτύσσονται, ενώ τις προηγούμενες μέρες ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επανέλαβαν την ανάγκη να μη σταματήσουν οι διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο του αυξημένου «ρόλου» που πολλοί θέλουν να αναθέσουν στους Κούρδους γενικά της περιοχής.

Στην Τεχεράνη ο Σύρος ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη βρέθηκε από την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ για να συζητήσει με Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους τις προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σύρος υπουργός αναμενόταν να συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή του Ρώσου Προέδρου Μιχαήλ Μπογκντάνοφ αλλά και εκπροσώπους της ιρανικής κυβέρνησης.

Μετά από συνάντησή του με τον αλ-Μουαλέμ, ο αναπληρωτής Ιρανός ΥΠΕΞ Χουσεΐν Αμίρ - Αμπντουλαχιάν είπε ότι «αυτοί που επιδίωκαν αλλαγή καθεστώτος στη Συρία έφτασαν στο συμπέρασμα ότι έκαναν λάθος. Πάντως, σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν τις συναντήσεις ο Αμπντουλαχιάν εκτιμούσε ότι αυξάνονται οι ευκαιρίες για μια διπλωματική λύση. «Ευτυχώς βλέπουμε μια αλλαγή στη στρατηγική παικτών της περιοχής για τη συριακή κρίση. Αν πριν τέσσερα χρόνια θεωρούσαν ότι ο πόλεμος είναι μόνη λύση, τώρα προτιμούν να επικεντρωθούν στη διπλωματία», δήλωσε.

Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε πως αλ-Μουαλέμ και Μπογκντάνοφ συζήτησαν για το σχέδιο που έχει καταθέσει η Μόσχα περί δημιουργίας ενός «κοινού μετώπου» δράσης κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο για να προχωρήσει - κατά τον Μπογκντάνοφ - χρειάζονται περισσότερες επαφές και μεγαλύτερη κατανόηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ