Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Με άξονα την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων

Από την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου τον Απρίλη στη Λευκωσία

Eurokinissi

Από την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου τον Απρίλη στη Λευκωσία
Στην τελετή εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, A. Φ. Αλ Σίσι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ.

Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από ζητήματα της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ για το νέο μνημόνιο και ιδιαίτερα τα ζητήματα διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με βασικό πρόταγμα της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης την άμεση διασφάλιση γραμμών χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, με παράλληλη επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα πληρώσει ο λαός.

Επιπλέον, η παρουσία του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια των ντόπιων κεφαλαίων να διεισδύσουν και να πάρουν κομμάτι από την πίτα των μεγάλων κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής που συνοδεύουν τη νέα διώρυγα. Ενδεικτικά, όπως είχε πει, ήδη από τις 23 Ιούλη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναγγέλλοντας στην Αθήνα την επίσκεψη Τσίπρα στην Αίγυπτο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει να μετάσχουν και ελληνικά κεφάλαια στα κατασκευαστικά σχέδια της νέας διώρυγας που, πέρα από τη διάνοιξή της, αφορούν κατασκευή νέων λιμένων, βιομηχανικών ζωνών, οδικών αξόνων, συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των δικτύων υποδομής τους για άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, ηλιακά πάρκα, γήπεδα γκολφ κ.ά.

Ακόμη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εστίασε και στα σχέδια κατασκευής του αγωγού «East Med», με παράλληλη πόντιση καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα φέρνει καύσιμο από Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και μέσω Κρήτης δυτικότερα στην Ευρώπη.

Βέβαια, οι προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων Ελλάδας, Αιγύπτου, αλλά και Κύπρου, είχαν διαφανεί από πολύ νωρίτερα. Π.χ. με την τριμερή συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απρίλη 2015 στη Λευκωσία, με συμμετοχή των Τσίπρα, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδη, δίνοντας συνέχεια στην αντίστοιχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά, το Νοέμβρη του 2014, για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Χαρακτηριστικά, η «Διακήρυξη της Λευκωσίας», που συνυπέγραψαν τότε οι τρεις τους, αναφέρεται στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη σημασία που έχει ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Αποτυπώνει τη συμφωνία για διερεύνηση της δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών, για να «επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην περιοχή μας».

Αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδεται στον Τουρισμό και τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως «ζωτικής σημασίας συνιστώσες της οικονομίας». Ακόμα, τη συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά έργα, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, στην ανάπτυξη τουριστικών «πακέτων», στην προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και για την έναρξη συνεργασίας στο πεδίο της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ