Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα συνάντηση ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, συναντήθηκαν χτες οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι, και Σεργκέι Λαβρόφ (δεύτερη συνάντηση μέσα σε λίγες μέρες) όπου συζήτησαν για ευρεία γκάμα θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» είναι φανερό ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Ο Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε όλοι ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η κοινή απειλή, το κοινό κακό. Συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε να ενώσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα. Προς το παρόν δεν έχουμε μια κοινή προσέγγιση για το πώς συγκεκριμένα μπορούμε να το επιτύχουμε με δεδομένη την αντιπαράθεση ανάμεσα στους διάφορους παίκτες επί του πεδίου, περιλαμβανομένων των ενόπλων μονάδων της συριακής αντιπολίτευσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσπάθεια για να βρεθεί «κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση του ισλαμιστικού κινήματος» θα συνεχιστεί, ωστόσο ήδη από τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στην Ντόχα του Κατάρ η Ρωσία άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν βομβαρδισμούς για τη στήριξη και κάλυψη ενόπλων ομάδων στη Συρία που αντιπαλεύουν υποτίθεται το «Ισλαμικό Κράτος» αλλά στην ουσία είναι ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας.

Για το ίδιο θέμα, εξάλλου, ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τις βάσεις της για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ και οι δύο σημείωσαν ότι εκπαιδεύουν ενόπλους της αντιπολίτευσης.

Πάντως, η Ρωσία υποστηρίζει ότι για να νικηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πρέπει και αυτοί που αντιτίθενται στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να ενωθούν για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Λαβρόφ με νόημα σημείωσε ότι η δέσμευση από το 2009, πως εάν επιλυθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη, δεν υλοποιείται.

Ταυτόχρονα, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία και υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός. Βεβαίως, ο ΥΠΕΞ Κέρι καλύπτει πλήρως τις καθημερινές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στο όνομα της αυτοάμυνας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και τις επιδιώξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό με πρόσχημα την απειλή της Βόρειας Κορέας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα δηλώσει σε ασιατικά μέσα ότι αυτές οι κινήσεις είναι πολύ δυσανάλογες με βάση την πραγματικότητα και οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών αλλά είπε η χώρα του θα βρει πιο έξυπνους και φτηνούς τρόπους για να την αντιμετωπίσει. Πάντως οι δηλώσεις αυτές είναι δηλωτικές της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε πολλά πεδία στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ