Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ για επισκέπτες που προέρχονται από 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται έκδοση βίζας. Οι αλλαγές, με το πρόσχημα της αποφυγής εισόδου στη χώρα τζιχαντιστών, που προέρχονται από χώρες όπως π.χ. η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, προβλέπουν τη χρήση διαβατηρίων με ηλεκτρονικά τσιπ που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες, ενώ επίσης επεκτείνουν την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματούχων ασφαλείας με πολιτικά στα αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις. Επίσης, γερουσιαστές ζητούν τα μέτρα να επεκταθούν και σε υπηκόους άλλων χωρών που μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα για διάστημα 90 ημερών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε χτες ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα έπεσε τον περασμένο Ιούνη κατά 1,4% σε σχέση με το Μάη. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο αναμενόταν αύξηση κατά 0,3%. Σε μια χωριστή έκθεση, το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο της Γερμανίας κατέγραψε μείωση των εξαγωγών κατά 1%, ενώ αναμενόταν πτώση 0,3%.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» απήγαγαν δεκάδες οικογένειες χριστιανών αφού προηγουμένως κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Καριατάιν στην κεντρική συριακή επαρχία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 230 άνθρωποι απήχθησαν.

ΣΑΝΑΑ.-- Στο Ομάν βρέθηκε χτες η 31χρονη Γαλλίδα Ιζαμπέλ Πριμ, που είχε αιχμαλωτιστεί στην Υεμένη ενώ δούλευε ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από το Ομάν η νεαρή Γαλλίδα αναμενόταν να επαναπατριστεί στη Γαλλία. Λεπτομέρειες για την απελευθέρωσή της δεν έγιναν γνωστές.

ΝΤΑΚΑ.-- Ενας ακόμα «μπλόγκερ» (ο τέταρτος από την αρχή της χρονιάς) σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές. Πρόκειται για τον Νιλόι Νιλ, που τασσόταν κι αυτός ανοιχτά υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, ο οποίος - σύμφωνα με την Αστυνομία - δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων οπλισμένων με ματσέτες που τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΛΔ Κορέας, έγγραφο της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης αναφέρει ότι από τις 15 Αυγούστου η χώρα θα καθιερώσει νέα ζώνη ώρας, γυρνώντας τα ρολόγια πίσω κατά 30 λεπτά. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση λήφθηκε με αφορμή την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από την Ιαπωνία. Μέχρι σήμερα, η ΛΔ Κορέας ανήκε στην ίδια ζώνη ώρας με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, η οποία είχε καθιερωθεί από τότε που η ενιαία Κορέα ήταν αποικία της Ιαπωνίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εννέα άτομα συνέλαβαν οι αρχές των Σκοπίων, στη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης με στόχο τον εντοπισμό ατόμων που συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και ή στρατολογούν νέους για να πολεμήσουν σε Ιράκ, Συρία κτλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έγιναν συνολικά 28 έφοδοι σε σπίτια ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Τουτουνσούζ των Σκοπίων. Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την αστυνομική επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ