Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τεταμένη η κατάσταση στα νησιά

Καθημερινή είναι πλέον η διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν διά θαλάσσης σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά

Eurokinissi

Καθημερινή είναι πλέον η διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν διά θαλάσσης σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά
Ενώ συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες που προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια από τις χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως σταθμούς τα νησιά του Αιγαίου, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν στα νησιά τα κρούσματα ρατσισμού με κρατική υπόθαλψη. Χτες, στο νησί της Κω, μια μέρα μετά το σάλο που προκάλεσαν τα χαστούκια ενός αστυνομικού σε Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες, είχαμε αντιμετώπιση των μεταναστών από τις αστυνομικές δυνάμεις, αυτή τη φορά με γκλομπς και με πυροσβεστήρες! Να υπογραμμιστεί ότι οι μετανάστες θέλουν να φύγουν από το νησί για να πάνε σε χώρες της Ευρώπης και όχι να πάνε στο παλιό στάδιο «Ανταγόρας», γι' αυτό και διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της διεκπεραίωσης των εγγράφων τους. Εντωμεταξύ, το προσωπικό του νησιού δεν επαρκεί για να δρομολογήσει τις διαδικασίες. Χτες έφτασαν στο νησί δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης), για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομική δύναμη.

Λάδι στη φωτιά, όμως, ρίχνει και η δημοτική αρχή του νησιού, που μετά την προχτεσινή δήλωση και ανακοίνωση για «ανακατάληψη της πόλης» από τους μετανάστες και τα «ξαναπαίρνουμε πίσω την πόλη μας», χτες ο δήμαρχος του νησιού, Γ. Κυρίτσης, αποφάνθηκε με νέες δηλώσεις πως «υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις»!

Η φωτογραφία με τον ψεκασμό των προσφύγων με πυροσβεστήρες έκανε χτες το γύρο του διαδικτύου
Η φωτογραφία με τον ψεκασμό των προσφύγων με πυροσβεστήρες έκανε χτες το γύρο του διαδικτύου
Η δημοτική αρχή ξεκίνησε μία - όπως την ονόμασε - «επιχείρηση καθαρισμού και εκκένωσης των πάρκων και των δημόσιων χώρων» στο κέντρο της Κω. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στο παλαιό γήπεδο της πόλης από τη Δημοτική Αστυνομία, εταιρεία σεκιούριτι και την Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας. Εκεί θα επιχειρηθεί να γίνει η ταυτοποίηση των προσφύγων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο στάδιο ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο, με πολλές γυναίκες και δεκάδες μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία είναι βρέφη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα γίνονται καθημερινά γνωστά, από προχτές το πρωί μέχρι και σήμερα, έχουν φτάσει περίπου 1.500 νέοι μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Στο νησί, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 5.000 με 5.500 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Frontex», τον Ιούλη, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας, για να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στις χώρες τους, τις πολεμικές συρράξεις και τη φτώχεια που επικρατεί.

...και στη Λέρο

Και στο νησί της Λέρου η κατάσταση είναι τραγική, με μωρά παιδιά να κοιμούνται σε χαρτόνια. Τις τελευταίες μέρες, έχουν φτάσει στο νησί πάνω από 1.000 μετανάστες. Οικογένειες με παιδάκια κάτω από άθλιες συνθήκες να κοιμούνται στην αυλή του Λιμεναρχείου, περιμένοντας να πάρουν τα έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή, όπως ελπίζουν...

Το δράμα των προσφύγων δεν έχει όμως τελειωμό. Εγκαταλελειμμένοι βρέθηκαν σε δύο περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης 85 πρόσφυγες από τη Συρία. Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείφθηκαν από κυκλώματα διακινητών που τους μετέφεραν με οχήματα στη Θεσσαλονίκη. Τέλος και στην Αθήνα συνεχίζονται οι εργασίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Ελαιώνα, όπου θα μεταφερθούν οι μετανάστες από το Πεδίον του Αρεως.

Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός Τ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων έως το τέλος του έτους, με ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας (2017-03-31 00:00:00.0)
Αύξηση στη ροή προσφύγων στα νησιά (2017-03-21 00:00:00.0)
Παιχνίδια σκοπιμοτήτων στο φόντο του προσφυγικού δράματος (2015-11-06 00:00:00.0)
Προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης με περισσότερα πλοία (2015-09-08 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο η κατάσταση (2015-08-05 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις (2014-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ