Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πτώση κατέγραψε ο λεγόμενος δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο, λόγω των ανησυχιών για την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή, συμπεραίνει έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW). Οπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του Κέντρου, ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και των αναλυτών υποχώρησε στις 25 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 32 μονάδες. Ο δείκτης, ωστόσο, των τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 65,7 μονάδες από τις 63,9 τον Ιούλη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για άνοδο στις 64,3 μονάδες. Η έρευνα του ZEW πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 Ιούλη και 10 Αυγούστου και συμμετείχαν 228 αναλυτές και επενδυτές, ενώ καταγράφει τη στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας, με το γερμανικό κεφάλαιο βεβαίως να είναι αυτό που χτυπήθηκε λιγότερο από την κρίση.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Αυγούστου, λόγω του καύσωνα που πλήττει την Ιαπωνία, ενώ 11.200 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της χώρας. Κάποιες περιφέρειες στην Ιαπωνία επλήγησαν από καύσωνα με θερμοκρασίες που έφταναν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Συνεχίζονται οι έρευνες για το διπλό φόνο (μιας γυναίκας 55 ετών και του 28χρονου γιου της), τη Δευτέρα, στο κατάστημα του IKEA στο Βέστερες της Σουηδίας. Οι δύο ύποπτοι, με καταγωγή από την Ερυθραία, ένας 35 χρόνων και άλλος ένας 23χρονος, συνελήφθησαν ο πρώτος στον τόπο του εγκλήματος και ο δεύτερος σε παρακείμενη στάση λεωφορείου, αλλά αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμειξη στο φονικό, που σύμφωνα με την αστυνομία έγινε με μαχαίρια από το ίδιο το κατάστημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο ιντερνετικός κολοσσός της «Google» ανακοίνωσε ότι ιδρύει νέα θυγατρική εταιρεία, την «Alphabet», που θα ασχολείται με κάποιες ιδιαίτερες δραστηριότητες, πειραματικές και ερευνητικές, ενώ οι πιο παραδοσιακές, η μηχανή αναζήτησης «Google», το «YouTube», το «Google Play», το «Android» και το «Google Maps», παραμένουν στην ίδια. Η κίνηση γίνεται το πιθανότερο για φορο-οικονομικούς λόγους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας διέταξε χτες την απόσυρση από το Ιντερνετ 120 τραγουδιών με στίχους που «διατυμπανίζουν τη χυδαιότητα, τη βία, το έγκλημα ή πλήττουν την κοινωνική ηθική».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με μεγάλη οικολογική καταστροφή απειλούνται τα οικοσυστήματα των πολιτειών Κολοράντο, Νέου Μεξικό και Γιούτα κατά μήκος του ποταμού Ανιμας, που έγινε κίτρινος αφότου μολύνθηκε από 3.800.000 λίτρα τοξικών αποβλήτων από παλιό ορυχείο του Κολοράντο, γεμίζοντας τα νερά με υψηλά ποσοστά αρσενικού, μολύβδου και άλλων καρκινογόνων βαρέων μετάλλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επ' αόριστον απεργία ξεκίνησαν από χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του μουσείου. Τα μέλη του συνδικάτου PCS της πινακοθήκης είχαν ήδη απεργήσει το Φλεβάρη και τον Απρίλη, για να καταγγείλουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες του μουσείου. Παρά την κινητοποίηση, το μουσείο παραμένει ανοικτό στη διάρκεια της απεργίας, εκτός από ορισμένες αίθουσες που είναι κλειστές και τη ματαίωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου μπλόκαραν χτες στην ινδική Ανω Βουλή τις προσπάθειες του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να απλοποιήσει και να ενοποιήσει τα φορολογικά συστήματα των κατά τόπους πολιτειών και του κεντρικού κράτους, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ινδικής καπιταλιστικής οικονομίας. Το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα έχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, ωστόσο η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ανω Βουλή, προκειμένου να εγκρίνει οποιονδήποτε νέο νόμο. Το ίδιο 24ωρο, Ινδοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ενόπλους και τραυμάτισαν έναν ακόμη στον ινδικό τομέα του Κασμίρ, έπειτα από πολύωρες ανταλλαγές πυρών κοντά στο μεθοριακό χωριό Ρατνιπόρα. Παράλληλα, εκατοντάδες νεαροί, τραγουδώντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ, λιθοβόλησαν Ινδούς στρατιώτες, τραυματίζοντας 26 και οι τελευταίοι απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα και αληθινά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο αριθμός των νεκρών από την άνευ προηγουμένου επιδημία της νόσου των λεγεωνάριων που πλήττει τη Νέα Υόρκη ανήλθε σε 12, ενώ 113 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από αυτή τη μορφή πνευμονίας, ανακοίνωσαν οι αρχές της αμερικάνικης πολιτείας, σημειώνοντας ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και έχει ως εστία μόλυνσης βακτήρια που βρίσκονται σε ζεστό νερό, όπως σε σωλήνες υδροδότησης και συστήματα κλιματισμού.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η κυβέρνησης της Ουγκάντας ανακοίνωσε χτες λίστα με 16 διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, τη Ν. Αφρική και την Αυστραλία, που θα αναλάβουν τις έρευνες για γεωτρήσεις πετρελαίου σε έξι οικόπεδα κοντά στα σύνορα της χώρας με το Κονγκό.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ.-- Το γύρο του κόσμου έκαναν χτες οι εικόνες από το διάστημα, όπου αστροναύτες εμφανίζονται να τρώνε μαρούλια που καλλιέργησαν οι ίδιοι σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Εκτιμάται ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να συμβάλει σε μελλοντικές αποστολές. Τα φυτά είχαν ελεγχθεί από την περασμένη χρονιά στη Γη, για να διαπιστωθεί αν ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο. Ετσι χτες έγινε και η επίδειξη του επιτεύγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ