Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη για τις μεγάλες ζημιές

Οι αγροτοσυνδικαλιστές απέσπασαν δεσμεύσεις για επίσπευση της καταγραφής των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία

Οι μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς της Κρήτης
Οι μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς της Κρήτης
Τα προβλήματα των αγροτών που αυξάνονται και τους έχουν φέρει σε απόγνωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ και εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών και Αστερουσίων με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την Τετάρτη 19/8. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Στέλιος Ορφανός.

Στο κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν οι δύο σύλλογοι, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Οπως καταγγέλλουν, η ζημιά στην παραγωγή σταφυλιών είναι τεράστια, αλλά οι αγρότες δεν έχουν ενημέρωση πότε και αν θα διαθέσουν την παραγωγή τους σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες και σε ποια τιμή.

Ταυτόχρονα, είναι αντιμέτωποι και με την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, την ώρα που πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζει και η μεγαλύτερη παραγωγή του νησιού, το ελαιόλαδο, λόγω της έξαρσης του δάκου από τη μία και των μειωμένων ψεκασμών και προσωπικού από την άλλη. Ανάλογη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και στα Χανιά, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Ο περιφερειάρχης, Σ. Αρναουτάκης, ανέφερε στη συνάντηση πως τα χέρια του είναι δεμένα, αφού καλείται να εφαρμόσει τους ψηφισμένους νόμους, όσον αφορά τα κονδύλια και το προσωπικό. Δεσμεύτηκε για την παραχώρηση γεωπόνων της Περιφέρειας στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών έως την επόμενη Παρασκευή. Επίσης, δεσμεύτηκε πως σε ενδεχόμενη έξαρση του δάκου, θα βρεθούν τα κονδύλια για τους έκτακτους ψεκασμούς.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να κάνουν πέρα την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), η οποία έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση των αγροτών. Να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, να οργανώσουν τη πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χωριό, σε συμπόρευση με την ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ